Obeleženo pola veka Kulturnog centra Vlasotince

VLASOTINCE

Poslednje nedelje u ovoj godini Kulturni centar Vlasotince je proslavio pola veka postojanja. Na svom pedesetogodišnjem putu ova institucija kulture se izgrađivala, razvijala, menjala, bogatila svoje sadržaje i aktivnosti i vremenom postala stub i pokretač mnogih kulturnih dešavanja u našoj varoši.

  • Velika je čast biti na čelu ustanove u trenutku kada ona proslavlja značajan jubilej – pola veka postojanja i rada. I veliko je zadovoljstvo svih zaposlenih, a verujem i posetilaca, što Kulturni centar svoj pedeseti rođendan slavi u ovom novom, velelepnom zdanju, koje ćemo ostaviti generacijama poštovalaca kulture da u njemu grade neke nove mostove. Rekonstrukcija ovog objekta je najgrandiozniji i najznačajniji projekat koji smo u bliskoj prošlosti realizovali u saradnji sa Ministarstvom kulture i opštinom Vlasotince, koji su investirali po 26 miliona dinara, ukupno 52 miliona. Od početnih 500 metara kvadratnih, došli smo do blizu 1000 kvadrata prostora – rekla je Maja Marković, direktorka Kulturnog centra.

Ona je naglasila da je ove godine akcenat stavljen na bioskop, ali da se brine o svim delatnostima ove ustanove kulture.

  • Završena je nabavka DC video projektora, sa pratećom opremom, 3D sistemom i digitalni audio sistem za filmsku produkciju. To će nam omogućiti kvalitetne projekcije filmova što je naročito važno za mlađe generacije koje smo uspeli da vratimo u bioskop. Posebno brinemo o našem Zavičajnom muzeju, u svetlu novih propisa u ovoj oblasti. Još jedan važan segment našeg poslovanja je i Informativni bilten Vlasina, hroničar života naše varoši, koji će za koju godinu proslaviti vek postojanja – 100 godina od izlaska prvog broja lista Vlasina. Kada sve ove segmente i aktivnosti smestite u jednu ustanovu, kao što je Kulturni centar, dobijate vrlo živopisni portret ustanove koja predstavlja izvorište kulturnog života naše sredine i koja svojim sadržajima i kulturnom ponudom utiče na kvalitet života naših građana – rekla je Maja Marković.

Resorno ministarstvo je u projekte vlasotinačkog Kulturnog centra poslednjih nekoliko godina uložilo blizu 30 miliona dinara, a podrška lokalne samouprave je stalna i neizostavna.

  • Kulturni centar je bio i ostao stecište mnogih događaja koji su nam menjali poglede, širili vidike i činili da sebe preispitujemo i korigujemo onako kako to kultura čini – polako, ali temeljno. Kao što su nam važni brojni infrastrukturni projekti koje intenzivno realizujemo godinama unazad, tako su važni i sadržaji u kulturi. I jedni i drugi obogaćuju naše živote, svako na svoj način – rekao je predsednik opštine Bratislav Petrović.

Čestitajući veliki jubilej Petrović je izrazio uverenje da će Kulturni centar ostati ustanova koja čuva tradiciju, ali i otkriva nove horizonte, tako da će i dalje biti mesto susreta različitih generacija što će doneti novo bogatstvo u život varoši.

Povodom jubileja, telegram čestitku poslala je i potpredsednica Vlade Srbije i ministarka kulture Maja Gojković.

Povelje zahvalnosti Kulturni centar je dodelio resornom ministarstvu i lokalnoj samoupravi.

Svečanost je bila prilika za dodelu jubilarne nagrade Draganu Pop Iliću za dvadeset godina rada u ovom kolektivu.

Potom je prikazan je film „50 godina Kulturnog centra“, delo filmskog stvaraoca i radnika Kulturnog centra Nebojše Ilića Ilketa, kojim je otrgao od zaborava pet decenija postojanja ove ustanove.

U programu su učestvovali i članovi Ansambla Branko iz Leskovca. Aleksandra Mitov, učenica gimnazije je poklonila Kulturnom centru umetnički sliku, čiji je autor.

Veliki jubilej Kulturni centar je obeležio nizom muzičkih, pozorišnih i filmskih predstava. Program svečanosti završava se u novogodišnjim koncertom učenika Muzičke škole „Stanislav Binički“, odeljenja u Vlasotincu.

Prati
Obavesti me o
guest

1 Komentar
Najnoviji
Najstariji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare
Milorad Stojković Stajkovce
Milorad Stojković Stajkovce
1 godina pre

Šteta što ne rekoste reč o čoveku koji je stvorio sve to. Sramota…