Obeleženo 75 godina od streljanja u Belanovcu

LESKOVAC

Komemoracijom u Belanovcu danas je  obeleženo  75 godina od streljanja 45 meštana Belanovca i okolnih sela od strane bugarskih okupatora.

Na spomen obeležje vence su položile delegacije grada Leskovca, Ministarstva odbrane, SUBNOR-a, Saveza vojnih starešina, Potomaka ratnika 1912.-1920. i Udruženja vojnih penzionera.
Zamenik predsednika Skupštine Grada Leskovca Milun Dinić je rekao da je poznavanje istorije sopstvenog naroda važno za njegovu budućnost.
„U Prvom ratu smo izgubili jednu trećinu muške populacije u najproduktivnijem dobu od 20-40 godina. U Drugom ratu je za jednog Nemca streljano sto Srbina. U zadnjem sukobu prilikom raspada Jugoslavije 19 najrazvijenih zemalja sveta se obrušilo na nejaku Srbiju, da nas satru da nas nema. 15% teritorije, gde je koren Srbije, nam oduzimaju pod vidom ljudskih prava. Imamo li mi pravo na život, da bar jedna generacija proživi mirno? Nikada nikoga nismo napadali, uvek smo se branili, ali smo opet krivi, jer smo prkosni i ponosni, ne savijamo se lako i svoju čast i slobodu cenimo iznad svega. Odajući poštu stradalim rodoljubima i nedužnim građanima Belanovca želimo da poručimo da se ovakva stradanja nikada više ne ponove, ali i ne zaborave, “ rekao je Dinić.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare