Obeleženo 135 godina od rodjenja Vlade Ilića

VLASOTINCE

Vlasotinčani su juče, u galeriji narodne biblioteke ,,Desanka Maksimović” obeležili 135 godina od rođenja Vlade Ilića ,,Mumdžije”, koji je pred početak Drugog svetskog rata bio gradonačelnik Beograda.

Ovom prilikom je održano predavanje sa temom ,,Uloga Vlade Ilića u međunarodnoj politici Kraljevine Jugoslavije”.
Nesporno, jedan od najboljih gradonačelnika Beograda svojim predanim radom i neverovatnom energijom mnogo toga učinio je da Beograd u to vreme dobije mnogo toga i to sve zahvaljujući vlasotinčaninu Vladi Iliću, čije je mesto u samom vrhu uspešnosti rukovođenja u istoriji Beograda.
,,Gigina kuća”, gde je danas narodna biblioteka, je mesto rođenja majke Vlade Ilića, koji je sigurno kao dečak provodio dane svog ranog detinjstva, i sa puno nostalgičnosti upravo na tom mestu održana je ova svečanost.
Profesor Saša Ilić, koji je dugogodišnjim radom razotkrio sve vrednosti i dela Vlade Ilića i na pravi ih prezentirao u monografiji o Vladi Iliću.


– Vlada Ilić kao gradonačelnik Beograda za svoj rad na međunarodnom planu dobio je više značajnih priznanja. Tako su ga Francuzi odlikovali Ordenom legije časti, a Česi su mu dodelili Orden belog lava, dok su mu Mađari podarili Veliki krst sa lentom – upoznao je brojne posetioce u prepunoj galeriji narodne biblioteke, prf. Saša Stanković, i uz to informisao prisutne da je Vikepedija na engleskom jeziku objavila odrednicu o Vladi Iliću i Serbica Boks.
Direktor biblioteke Srba Ilić, iskazao je zahvalnost izdavaču monografije o Vladi Iliću, mladom profesoru Saši Stankoviću kao i na izuzetno kvalitetno održanom predavanju, na kome su prezentirane nešto više od 70 fotografija, koje su svedočenje o aktivnostima Vlade Ilića na međunarodnom planu.
Direktor Srba Takić, obavestio je prisutne posetioce da je njegova ustanova, narodna biblioteka, predložila profesora Sašu Stankovića za Oktobarsku nagradu grada Vlasotinca, i tako je na pravi način olakšao posao komisiji za dodelu oktobarskih nagrada, jer rad na objavljenoj monografiji o Vladi Iliću sigurno je dovoljan razlog da se njenom autoru dodeli Oktobarska nagrada Vlasotinca.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare