Halimi: PDD će bojkotovati Privremeni organ i obavestiće medjunarodnu zajednicu

PREŠEVO

Predsednik Partije za demokratsko delovanje (PDD) Riza Halimi rekoia je danas na press konferenciji u Preševu , da je Predsedništvo te stranke već donelo odluku o bojkotu rada, kako kaže “ grubo nametnutog Privremenog organa za opštinu Preševo”.

“ Takođe je odlučeno da se podnese tužba Upravnom sudu I zatraženo je od najviših partijskih organa da se razmotri dalje učešće našeg poslanika u Skupštini Republike Srbije”, dodao je Halimi.

On je rekao I da su “u toku aktivnosti i kontakti sa drugim strankama , koje zastupaju Albance u Preševskoj dolini o kordinisanju stavova i modaliteta delovanja u narednom period,  u pravcu zaštite vitalnih interesa albanskog stanovništva”, koji su, kaže, “ugroženi neodmerenim i diskriminatornim odlukama centralnih vlasti” vezanim za Privremeni organ.

O nastaloj situaciji, rekao je Halimi ,  biće obavešteni OEBS, EU, Ambasadori grupe prijatelja Preševske doline, i nadležne institucije Albanije i Kosova.

“ U poslednjih mesec dana naš poslanik je tražio konsultacije i za neophodne pripreme za formiranje Privremenog organa za opštinu Preševo. Međutim, ni Ministarstvo lokalne samouprave ni Vlada nisu pokazali interesovanje za razgovore na ovu urgentnu temu, čak je veoma grubo ignorisan predlog poslanika da radi kontinuiteta i stabilnosti u rukovođenju lokalnom samoupravom u Preševo treba imenovati predsednicu opštinu Preševo (Arditu Sinani, prim JUGpress)  za predsednicu privremenog organa, što je uostalom uobičajna praksa u istim situacijama u drugim opštinama”, rekoa je Halimi.

.
“U ovom kontekstu veoma je čudna izjava premijerke Ane  Brnabić da je “u Preševo bilo problema, da se menjao predsednik opštine i da se nije održavala skupština” a zatim je dodala da vlada Srbije se inače u to ne mesa”, smatra Halimi .

“Očigledno je da se na ovaj način pokušava da se relativizuje grubo mešanje Vlade u političke prilike u Preševo”, dodao je on.

“ Nakon razrešenja prethodnog predsednika opštine Šćiprima Arifi 10 marta 2017 godine, Skupština opštine Preševo je održavala četiri sednice. U trenutku kada je postavljen Privremeni organ za Preševo 14 septembra, predsednica opštine Ardita Sinani je bila na toj funkciju više od šest meseci. U tom periodu je,  kao predsednica opštine,  imala radni sastanak i sa ministarkom lokalne samouprave Anom Brnabić. Zato je sasvim neukusno da se u izjavi premijerke spominje raniji razrešeni predsednik a ne predsednica opštine Ardita Sinani koja je bila na toj funkciji kada je Vlada donela odluku o uvođenju privremenih mera u opštini Preševo”, rekoa je Halimi.

 

On je rekao da se “moglo očekivati” da će Vlada Sebije sigurno imenovati  Šćiprima Arifija za predsednika Privremenog organa , “naročito iz izjava koje je aktuelni predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić dao u Leskovcu 25.aprila ove godine”.

“Tada je premijer Vučić izneo da je Šćiprim Arifi smenjen po političkom nalogu,  sa neke druge strane! Ovu smenu je tom prilikom podigao i na međunarodni nivo,  kada je izneo da EU podcenjuje to što se zbiva u delu lokalne vlasti u Preševu”, dodao je Halimi.

“Ujedno je dodao da su “ smenili dobre ljude u Preševo a koji su sa nama dobro radili” , i da su to Albanci koji su razmišljali o prugama, putevima i investicijama”, rekao je Halimi.

“Naravno”, smatra on “  nije trebalo biti naročito pametan da se prognozira ova diskriminatorna odluka Vlade, ali mi smo možda naivno verovali da je Vlada, koja se zalaže za evropske integracije,  zauvek napustila ranije već propale političke opcije koje su koristile anticivilizacijske modele podobnih Albanaca”.

“Nažalost, ova odluka Vlade Srbije, kojom se samo sa 11 od 38 odbornika Skupštine Preševa, odnosno samo sa 28,9% izborne snage, Alternativi za promene Šćiprima  Arifija autokratskom odlukom Vlade omogućena je apsolutna dominacija uz pomoć predstavnika SNS-a u Preševo, i ako su u raspuštenoj Skupštini opštine  svi odbornici  bili albanske nacionalnosti. Na ovaj način ignorisana je izborna snaga od 71,1%  odbornika svih drugih političkih stranaka u opštini Preševo, koji su bili zastupljeni sa 27 odborničkih mandata, time što je njima ostavljeno samo dva  od pet člana Privremenog organa”, naveo je Arifi.

On smatra I da je “veoma  indikativno da se ovaj apsolutni monopol Arifiju prepušta u situaciji kada je Državna revizorska institucija podnela izveštaj kojim je konstatovano da se sve javne nabavke obavljene i inicirane za vreme njegovog predsednikovanja su u grubom sukobu sa odredbama Zakona o javnim nabavkama”.

Halimi je rekao I da je “potrebno  da se ističe da se ovih dana u opštini Bujanovac,  preko inicijativa za formiranje paralelnih struktura loklanih vlasti, inicirane od strane poslanika SNS, takođe pokušava da se urušava stabilnost organa lokalne samouprave”.

“Ovo grubo kršenje ljudskih i političkih prava Albanaca u Preševskoj dolini odvija se upravo u vremenu kada kosovski Srbi pored substancijalnog korpusa prava iz Ahtisarijog plana, dobijaju i krucijalnu političku snagu u funkcionisanju kosovke Vlade”, rekoa je Halimi.

On je detaljno govorio I o dosadašnjem angažovanju PDD na rešavanju problema na jugu Srbije I učešću ove stranke na izborima u Srbiji na svim nivoima.

 

“ Posle održavanja poslednjih parlamentarnih i lokalnih izbora, 16 juna 2016 godine, delegacija PDD-a sastala se sa mandatarom vlade Aleksandrom Vučićem  i tom prilikom je dogovorena sveobuhvatna rekonstrukcija vladinog Koordinacionog telo za Preševo, Bujanovac i Medveđu kao preduslov za efikasno realizaciju vladinog programa iz 2013 godine, a čime bi bilo omogućeno rešavanje najosetljivijih životnih problema. Pre svega smanjenje rekordne stope nezaposlenosti, omogućavanje proporcionalnog uključivanje Alabanaca u državne institucije, priznavanje kosovskih diploma i obezbeđivanje udžbenika na albanskom jeziku”, rekao je Halimi.

“Pošto u toku godinu dana nije ništa konkretno urađeno mi smo ponovo 6. juna 2017 godine, imali sastanak,  sada sa predsednikom Republike Aleksandrom Vučićem. Ovom prilikom predsednik države se složio sa svim našim pisanim predlozima o rekonstrukciji Koordinacionog tela, s tim što je za naš predlog da predsednik Koordinacionog tela bude predstavnik Albanaca sa područije Preševo, Bujanovac i Medveđa, tražio dodatno vreme za konsultaciju. Na žalost,  i posle ovog razgovora od strane Vlade,  nije pokrenuta nijedna iniciajtiva, iako smo više puta i dopisima ali i preko poslanika, koj je izglasao novu Vladu i podržao parlamentarnu većinu, tražili održavanje sastanka koji bi dao konkretne rezultate”, objasnio je Halimi.

.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare