Obeleženo 100 godina od stradanja stanovnika Ristovca

VRANJE

U Ristovcu, nadomak Vranja, obeležan je vek od stradanja žitelja ovog sela u Prvom svetskom ratu.

Održan je parastos, a brojne delegacije su položile vence i cveće ispred spomenika palim ratnicima i rodoljubima od 1912. do 1918. godine.

Okupljenima se obratio predsednik Skupštine gradam Dejan Tričković, koji je rekao da su Topličkim ustankom započete borbe za oslobođenje velikog dela južne Srbije. Podsetio je da je prolazak čete Koste Pećanca kroz Ristovac poslužio Bugarima kao izgovor da spale kuće u ovom mestu i da na svirep način ubiju njegove žitelje.

„Žrtve koje je podneo srpski narod u ovoj borbi protiv snažne politike denacionalizacije zaslužuju sećanje. Ne smemo da dopustimo da se ovakva vremena vrate, jer istorija koja se ponavlja sve više košta“, istakao je Tričković.

Predsednik Okružnog odbora Udruženja potomaka ratnika oslobodilačkih ratova do 1918. godine, Boža Janjić je istakao da se sa dubokim poštovanjem sećamo na tragično stradale pretke, koji su podneli veliku žrtvu za našu slobodu.

U obeležavanju 100 godina od ristovačkog stradanja učestvovao je  Hor Muzičke škole „Stevan Mokranjac“ pesmom Pukni zoro, a odrecitovana je i pesma „Cvetovi slave“ Vladislava Petkovića Disa.

Pod nazivom ,,Sloboda iznad života-Toplički ustanak 100 godina kasnije“, naziv je duhovne akademije koja je održana u Domu Vojske u Vranju. Gost je bila dr Božica Mladenović, redovni profesor Filozofskog fakulteta u Nišu. Ona je iznela istorijske podatke o stanju i konstelaciji svetskih snaga u vremenu pre Topličkog ustanka, o samom ustanku i o četi Koste Pećanca i njihovim podvizima i stradanjima.

U ime Udruženja potomaka ratnika prisutnima se obratio Boža Janjić, predsednik Okružnog odbora, koji je govorio o istorijatu i aktivnostima udruženja.

U programu su učestvovali sestra Jelena iz manastira Prohor Pčinjski, koja je svirala na guslama, hor Gimnazije „Bora Stanović“ i učenik Marko Tomić.

Duhovnoj akademiji je prisustvovao i gradonačelnik Vranja  Slobodan Milenković.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare