Obeleženi Dan 4. brigade Kopnene vojske i krsna slava Sveti Atanasije Veliki

VRANJE

U kasarni „Prvi pešadijski puk Knjaza Miloša Velikog“ održana je vojna svečanost povodom Dana 4. brigada Kopnene vojske i krsne slave Svetog Atanasija Velikog.

 Komandant brigade pukovnik Slobodan Stopa govorio je o hrabrosti naših predaka koji su dali svoje živote za oslobođenje Vranja i Srbije.

,,Ne smemo prepustiti zaboravu sve one koji su oslobođenju Vranja  od Turaka, balkanskim ratovima, Prvom i Drugom svetskom ratu, borbenim dejstvima tokom devedesetih i borbi protiv NATO agresije, dali svoj najveći zalog, svoje živote. Na današnji dan pre 140 godina snage Šumadijskog i dobrovoljačkog korpusa, oslobodile su Vranje od Turaka. Ovo je jedan od najznačajn događaja kako za istoriju Vranja, tako i za Vojsku Srbije, jer je to bila i slava Prvog pešadijskog puka Knjaz Miloš Veliki, koji je učestvovao u pet ratova.  Današnji dan je potvrda da naši junaci i heroji prevazilaze prostor i vreme svog trajanja. Siguran sam da će pripadnici 4. brigade u narednom periodu profesionalno izvršavati sve postavljene zadatke i dati pun doprinos razvoju operativnih sposobnosti, kako Kopnene vojske tako i Vojske Srbije. Zarad bolje budućnosti, budimo jedinstveni u težnji za očuvanjem indentiteta Vojske i integriteta Srbije,“, rekao je pukovnik Stopa.

On je govorio i o rezultatima koje je u prethodnoj godini ostvarila ova brigada. Podsetio je na vežbu Platinasti vuk, radove na novom strelištu i na revitalizaciji puteva. Izvedeno je 50 vežbi i 550 gađanja.

„To je potvrda da vojska potiče iz naroda da deli sudbinu naroda i za svoj narod postoji“, kazao je komandant 4. brigade.

Gradonačelnik dr Slobodan Milenković čestitao je Dan brigade i krsnu slavu i ukazao na veliku ulogu i značaj vojske kao faktora stabilnosti u regionu.

,,Danas, zahvaljujući vama, pripadnicima 4. brigade Kopnene vojske, koji ste uvek na braniku otadžbine, građani Vranja su bezbedni i sigurni. Vi čuvate naše granice i spokoj na teritoriji našeg grada i dostojanstveno negujete tradiciju i gradite čvrste i sigurne temelje naše i budućnost naše dece. Vama, koji vašim životima smelo istupate za naše postojanje i opstanak naše domovine, dugujemo miran san. Vi svakodnevno pokazujete neupitnu odanost prema građanima Vranja i Vojsci Srbije i primer ste hrabrosti i vojničke časti“, rekao je gradonačelnik.

Na svečanosti general potpukovnik Milosav Simović uručio je odlikovanja i pohvale najboljim pripadnicima 4. brigade, kao i gradonačelniku Vranja, dr Slobodanu Milenkoviću. Pročitane su i čestitke ministra odbrane Aleksandra Vulina i načelnika Generalštaba Vojske Srbije, generala Ljubiše Dikovića.

Svečanost je završena svečanim defileom pripadnika 4. brigade Kopnene Vojske, koji je general Simović ocenio sa „vrlo dobro“.
Ovom za, 4. brigadu Kopnene vojske i grad Vranje, značajnom događaju prisustvovali su i narodni poslanik Slaviša Bulatović, načelnik Pčinjskog okruga Srećko Pejković, predstavnici lokalne samouprave, episkop vranjski Pahomije, direktori javnih i privrednih preduzeća, ustanova i organizacija i brojni građani.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare