OBELEŽENA GODIŠNJICA PROBOJA SOLUNSKOG FRONTA

LESKOVAC

 

Kraj spomenika Oslobobodiocima u centralnom gradskom parku u Leskovcu danas je obeležena  97. godišnjica proboja Solunskog fronta.

„Ovo je  prilika da se podsetimo slavnih dana kada je malobrojna srpska vojska u odnosu na moć velikih svetskih sila uspela da okonča veliku vojnu“, rekao je na komemoraciji predsednika Skupštine grada Milun Dinić.

„ Sramota, rekao je jedan nemački general, 65.000 Srba rešilo je ishod Prvog svetskog rata. A kada je front probijen, ništa više nije moglo da stane na put slavnoj srpskoj vojsci koja vrlo brzo izdbija do Skoplja, 4. oktobra oslobađa Vranje, 7. oktobra Leskovac, 12. oktobra Niš, odatle kreće dalje ka Beogradu i još dalje sve do konačnog poraza sila osovina“, dodao je on.

Narod Leskovca i juga Srbije uvek je znao da ceni žrtve koje su pale za njegovu slobodu i bio je svestan veličine pobede srpske vojske 1918. godine. Zato je 1927. godine srpskom vojniku podigao ovaj spomenik, koji je vremenom postao simbol grada,rekao je Dinić.

 

 

Sem Dinića , vence su , ispred grada Leskovca , položili i pomoćnici  gradonačelnika Zoran Jovanović i Jovan Jovanović, kao i predstavnici Saveza potomaka ratnika Srbije od 1912. do 1920, Saveza rezervnih vojnih starešina, Gradskog  odbora SUBNOR-a i Udruženja penzionera Leskovac.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare