Obeležena godišnjica oslobođenja Vranjske Banje

VRANJE-VRANJSKA BANJA

Prigodnom svečanošću Gradska opština Vranjska Banja je obeležila 74. godišnjicu oslobođenja u Drugom svetskom ratu.

Na svečanoj sednici Skupštine, upriličenoj povodom 6. septembra, predsednik Gradske opštine Dragan Sentić je rekao da je Drugi svetski rat bio jedan od najkrvavijih i najsmrtonosnijih sukoba u istoriji čovečanstva u kojem je stradalo preko 50 miliona ljudi.

,,Masovna stradanja i velike patnje karakterisale su i život na jugu Srbije. Odmah po slomu jugoslovenskih armija Bugari su okupirali jugoistok Kraljevine Jugoslavije, a Vranjska Banja ušla je u sastav bugarske okupatorske pokrajine ,,Skoplje“. Usledile su godine patnje i velikih stradanja. Žestok otpor okupatoru na prostorima vranjskog kraja od 1943. godine pružale su vojne formacije Narodno oslobodilačke vojske Jugoslavije i 6. septembra 1944. oslobođena je Vranjska Banja. Ta sloboda plaćena brojnim žrtvama kojih se danas sećamo i sa ponosom ih pominjemo“, istakao je Sentić.

U ime Grada Vranja na svečanosti je govorio Dejan Tričković, predsednik lokalnog parlamenta koji je naglasio da obeležavanjem ovog značajnog datuma odaju počast oslobodiocima koji su se suprostavili represalijama okupatora i nesebično i hrabro istupili za slobodu i odbranu otadžbine.

On je govorio i o planovima razvoja Vranjske Banje kroz korišćenje postojećih prirodnih resursa, odnosno najtoplijie vode u Evropi kojom raspolaže ovo turietičko mesto.

Istaknutim pojedincima i kolektivima koji su dali doprinos u radu, afirmaciji i ugledu Gradske opštine podeljene su zahvalnice.

Dobitnici su učenik OŠ „Predrag Devdžić“ u Vranjskoj Banji Andreja Stamenković, predstavnica Zavoda „Visan“ Jasna Pavlović i radnik Uprave GO Vranjska Banja Stole Cvetković.

Obeležavanje 74. godišnjice oslobođenja Vranjske Banje počelo je polaganjem venaca kod spomenika palim borcima na Vidikovcu u Vranjskoj Banji.

Svečanosti su prisustvovali narodni poslanik Slaviša Bulatović, gradonačelnik Vranja dr Slobodan Milenković sa saradnicima i drugi gosti.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare