Obeležena 92.godišnjica od smrti dr Vladana Đorđevića, osnovača Vojne bolnice u Nišu

NIŠ

Polaganjem venaca u niškoj Vojnoj bolnici obeležena je 92. godišnjica smrti dr Vladana Đorđevića, načelnika saniteta, osnivača i prvog upravnika Vojne bolnice u Nišu. Osim Vojne bolnice , dr Vladan Đorđević je osnivač i Crvenog krsta Srbije i Srpskog lekarskog društva. Njegova bista koja se nalazi u krugu Vojne bolnice na samom ulazu zaposlene u ovoj zdravstvenoj ustanovi i danas podseća da je njima na prvom mesti briga o zdravlju pacijenata i da su oni čuvari tradicije duge već 145 godina.

Vence na bisti u kompleksu Vojne bolnice položili su  potpukovnik dr Miodrag Stanković, pomoćnik upravnika za lečenje zajedno sa predstavnicima  Srpskog lekarskog društva i Crvenog krsta.

                       Dr Vladan Đorđević je osnovao i bio prvi upravnik Velike niške vojne bolnice 1878. godine, danas Vojne bolnice. Bio je lekar, književnik, političar, predsednik ministarskog saveta Kraljevine Srbije, sanitetski pukovnik i osnivač Crvenog krsta Srbije i Srpskog lekarskog društva.   

                     Dr Vladan Đorđević je rođen 1844. godine u Beogradu, umro u Badenu 1930. godine.

                    „Pod uticajem Josifa Pančića, opredelio se za studije medicine u Beču, gde je doktorirao 1869. godine. Specijalizaciju  iz hirurgije završio je u Beču  kod čuvenog profesora Bilrota i bio je prvi školovani hirurg u Srbiji. Da bi usavršio svoje hirurško znanje, uz dopuštenje  srpske vlade, odlazi u Francusko- pruski  rat i uključuje se u rad pruskog saniteta. U ovom ratu u blizini Frankfurta, Đorđević je organizovao  ratnu bolnicu, što mu je donelo vojni čini  pohvale hirurga Langeberka“, kazao je  potpukovnik dr Miodrag Stanković dodajući da svima koji danas rade u Vojnoj bolnici čast da se nalaze na putu koji je označio upravo dr Vladan Đorđević i svi zajedno slede njegovu vizuju.

                      Dr Vladan Đorđević je bio i vojni  lekar i šef hirurškog odeljenja vojne bolnice  u Beogradu od 1871. Jedan je  od osnivača Srpskog lekarskog društva (1872) i pokretač časopisa Srpski arhiv za celokupno lekarstvo (1874). Od 1873.godine obavljajo je dužnost ličnog  lekara kneza Milana.

                     Jedan je od glavnih osnivača Crvenog krsta u Srbiji (1876). U prvom srpsko-turskom ratu (1876) bio je načelnik sanitetske službe vrhovne komande Srpske vojske.

                       Osnovao je i bio prvi upravnik  Velike niške vojne bolnice (1878), Vojne bolnice Niš danas. Načelnik je civilnog saniteta Srbije od 1879., a 1881. godine je isposlovao njegovu široku reformu. I u srpsko-bugarskom  ratu 1885/6 je načelnik sanitetske službe vrhovne komande.

                     Đorđević je bio  predsednik beogradske opštine1884-1888, a ministar prosvete i privrede 1888. godine  u vladi Nikole Hristića. Potom prelazi u diplomatiju kao poslanik Srbije u Atini  od 1891. godine i u Carigradu od 1894. godine, gde je doprineo  postavljanju srpskih vladika u Makedoniji. Izabran je za dopisnog člana Srpske kraljevske akademije 23. januara 1888. godine, a za redovnog 15. novembra 1892. godine. Predsednik je vlade i ministar  inostranih  dela od 11.oktobra 1897. do 12.jula 1900. godine.

                    Bista dr Vladanu Đorđeviću u kompleksu ove ustanove otkrivena je 22. januara 2020. godine.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare