Obeležena 75. godišnjica proboja logoraša iz logora na Crvenom krstu

NIŠ

 

Polaganjem venaca i opelom u Memorijalnom kompleksu “12. februar” na Crvenom krstu u Nišu, oboležena je 75. godišnjica od bekstva logoraša iz ovog nacističkog logora . Od 147 logoraša, koliko je tog 12. februara 1942. godine, pokušalo da se preko bodljikave žice domogne slobode , njih 105 je uspelo da pobegne,  a 42 su nastradala.

Bilo je to prvo organizovano bekstvo iz nemačkog koncentracionog logora u okupiranoj Evropi.

Pomenu su prisustvovali predstavnici grada Niša, vojske, policije, boračkih organizacija, Srpsko-ruskog humanitarnog centra, izviđači i građani.

Pre polaganja venaca i crkvenog opela u spomen-kompleksu, gradonačelnik Niša Darko Bulatović kazao je u govoru da je logor na Crvenom krstu “mesto tišine , opomene i bolnog podsećanja na dan stradanja, ali i mesto ponosa i prkosa”.

“Na ovaj dan naši sugradjani pokazali su da ne pristaju na ropstvo i ugnjetavanje i da je sloboda iznad svega. Oni su  bili primer i ostalim zatočenicima širom Evrope”, rekao je gradonačelnik Darko Bulatović. Dodao je da je to bilo prvo organizovano bekstvo iz nemačkog koncentracionog logora u okupiranoj Evropi, i dodao “  Danas je ideal slobode podignut na viši nivo. Jer, da bi postao slobodan čoveku nije dovoljno samo da preseče sopstvene lance , nego mora živeti na način kojim će poštovati islobode drugih”.

Logoraških dana prisetio se danas jedini živi logoraš ovog nacističkog logora  devedeset petogodišnji Vladimir Jovanović. On je kazao je da su u niškom logoru bile zatočene žene, deca i odrasli svih nacionalnosti, a povremeno i stranci, Rusi, Englezi I drugi.

“U logoru su bili nepodnošljivi uslovi. Svakodnevno je bilo psihičko I fizičko i na svaki drugi način uništavanje. U logoru se nisu poštovala prava zatvorenika, već su se stražari varvarski odnosili prema svima, a streljanja su bila česta. Na današnji dan goloruki logoraši jurišali su na  nemamačku stražu  bodljikave žice kojima je logor bio opasan “, rekao je Jovanović i dodao “ Nemojmo nikada da zaboravimo naše žrtve , da se zločini ne ponove.”

” Ono što je neprocenjivo to je sloboda. Danas smo došli da kažemo očevima a oćevi svojim sinovima, a sinovi svojim sinovima kako je fašizam napravio nedela  našem skobodarskom narodu.Nas hrišćanska vera uči da nikad ne zaboravimo, ali da praštamo” . rekao je predsenik opštine Crveni Krst Miroslav Milutinović

Obeležavanju ovog dan , po tradiciji prisustvuju izviđači Niša koji su nakon opela krenuli na marš tragom logoraša, maršrutu dugu 18 kilometara.

Logor na Crvenom krstu Nemci su formirali 1941. godine. Tu je tokom Drugog svetskog rata bilo zatočeno više od 36.000 ljudi, dok je više od 12.000 odvedeno iz logora i streljano na brdu Bubanj.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare