Obeležena 208. godina Čegarske bitke

NIŠ

 

Grad Niš je svečanom ceremonijom obeležio 208. godišnjicu Čegarske bitke. U kapeli Ćele kule sveštenstvo niške eparhije održalo je pomen čegarskim junacima, a kod spomen kompleksa iznad grada, vence su položili predstavnici grada, ministarstva za rad i socijalna pitanja, opštine Pantelej, vojske, policije. Organizator današnje državne ceremonije na Čegru je Odbor za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije Vlade Republike Srbije.

Povodom obeležavanja godišnjice Bitke na Čegru  u dvorištu Ćele-kule  služen je parastos stradalima srpskim junacima.Veliki broj sveštenika eparhije niške najpre je služio Svetu liturgiju u porti zdanja Ćele kule ,a zatim je služen parastos.

Jedna od većih bitki između Srba ustanika i Turaka odigrala se pre više od dva veka. Vođa srpske vojske bio je vojvoda Stevan Sinđelić, a tursku vojsku je u boju predvodio Huršid-paša. Oko 40.000 Turaka bilo je stacionirano u niškoj Tvrđavi, dok je malobrojnija srpska vojska imala 18.000 ljudi.

Kada su brojnije turske snage prodrle u šanac Stevan Sinđelić je pucao iz kubure u magacin baruta. Tada su nastradali svi srpski vojnici i oko 12.000 turskih.

Posle bitke zadovoljan pobedom Huršid paša naredio je srpskim kozarima da oderu glave i napune ih slamom koje je poslao Sultanu u Carigrad da bi se pohvalio svojom pobedom Sultan je naredio da se glave vrate a da bi zastrašio Srbe, Turski paša je u znak osvete i opomene naredio da se od lobanja palih srpskih ustanika sagradi Ćele-kula na ulazu u Niš. U Ćele-kulu su uzidane 952 glave i danas ovaj spomenik stoji kao simbol borbe Srba za nezavisnost.

Alfons de Lamartin, francuski putopisac 1833. kada je posetio Ćele kulu zapisao je :„Neka Srbi sačuvaju ovaj spomenik! On će naučiti njihovu decu šta vredi nezavisnost jednog naroda. Pokazujući im po koju cenu su je platili njihovi očevi.“

Prvo obeležje mesta na kome je bila Čegarska bitka podignuto je 4. jula 1878. godine sa natpisom: “Vojvodi Stevanu Sinđeliću i njegovim neumrlim junacima, koji ovde slavno izgiboše 19. maja 1809. godine napadajući Niš. Knjaz Milan M. Obrenović IV i njegova hrabra vojska pokajaše ih 29. decembra 1877. godine osvojivši Niš.”

Današnji spomenik u obliku kule – simbola vojnog utvrđenja – podignut je povodom pedesetogodišnjice oslobođenja Niša od Turaka 1. juna 1927. godine. U polukružnoj niši spomenika na Čegru postavljeno je 1938. godine bronzano poprsije Stevana Sinđelića.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare