Obeležena 18. godišnjica NATO bombardovanja

NIŠ

Danas je u Domu vojske  obeležena 18. godišnjica od početka NATO agresije na SR Jugoslaviju. Danu sećanja pod nazivom “Da se ne zaboravi” prisustvovali su preživeli branioci Srbije 1999. godine,  predstavnici društvenog I javnog života, vojske, nekadašnji borci, učenici koji su prisustvovali svojevsnom školskom času. Sećanje na dane agresije posvećeno je svim braniovima Srbije. , svakom od 3 500 ubijenih, svim junacima, palim I preživelim, za ono što su uradili za otadžbinu.   Dan sećanja pod nazivom “Da se ne zaboravi” organizovao je Klub generala i admirala Srbije, u saradnji sa Komandom kopnene vojske, Nišavskim upravnim okrugom i ostalim udruženjima iz Niš koja neguju tradiciju srpskog naroda.

“Preko 250 hiljada je prognano sa Kosova I Metohije, preko 95 posto Srba i Crnogoraca. Od dolaska KFORa bijeno je preko hiljadu a oteto preko hiljadu I pet stotina Srba. Počinioci zločina nikada nisu pronađeni I kažnjeni. Agresor je opustošio zemlju . za 78 dana uništio je ili oštetio 1026 različitih vrsta objekata. Bez posla je ostalo preko 500 000 ljudi. A posle godinu , dve još jedan ipo milion”, rekao je general major Mirko Starčević.

Niš je u vreme bombardovanja bio jedan od gradova koji je najviše stradao. Za 78 dana  preživeo je  40 bombardovanja u 29 dana. NATO je ispalio 324 raznih vrsta projektila , Preko 3400 je kuća oštećeno a preko 120 objekata je uništeno. Poginulo je 26 građana  I 22 pripadnika Vojske Jugoslavije I pripadnika MUPa. U tom periodu je rođeno 620 dece, 312 dečaka, 308 devojčica.

Uz velike ovacij e pozdravljen je čovek koji je komandovao Pristinskim korpusom , koji je za sve vreme agresije nosio veliki teret komandne odgovornosti , i kako je danas rečeno – čovek koji je poslednji napustio Kosovo – general Vladimir Lazarević.

„Srpski narod se 1999. godine po treći put u 20. veku naša pred iskušenjem za svoj opstanak – Sam protiv svih. Ciljevi agresora su bili monstruozni . Primenom Hitlerove doktrine  blic kriga trebalo je za pet do sedam dana uništiti sve efektive vojske jugoslavije, posebno na Kosmetu. Ubiti preko 20 hiljada boraca Prištinskog korpusa , paralizovati privredni i politički sistem , „Ne ostaviti kamen na kamenu“. Vratiti Srbiju u kameno doba. „.

U nadahnutom podsećanju on se poimenice setio velikog broja stradalih u nehumanom ratu koji je NATO vodio protv Srbije, velikih stradanja, borbi i upozorio na pogubne posledice po zdravlje naroda Srbije koje će nastupiti nakon 2020 godine.

NATO agresija na Jugoslaviju započela je 24. marta 1999. godine u 20,45 časova, napadom na vojne ciljeve u SR Jugoslavije. Kasnije su se udari proširili i na civilno stanovništvo, zdravstvene ustanove, škole, kolone izbeglica, privredne i civilne objekte. Konačan broj žrtava ni danas se ne zna. . Procene su između 1200 i 2500 smrtno stradalih i oko 5000 ranjenih.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare