Obeležen Svetski dan dijabetesa

NIŠ

U Srbiji od dijabetesa boluje više od 700.000 ljudi. Godišnje umre blizu 3.000, što obu bolest svrstava u peti po redu uzročnik smrti. – rečeno je na okruglom stolu koji je povodom Svetskog dana dijebetesa 14. Novembra držan u Gradskoj kući.  . „Žene i dijabetes – naše pravo na zdravu budućnost“ slogan je ovogodišnjeg Svetskog dana dijabetesa koji se obeležava i u Nišu. Ovogodišnja kampanja promoviše jednaku dostupnost lekova i  potrebnih informacija i edukacija za sve žene sa dijabetesom ili povećanim rizikom od obolevanja od dijabetesa

Povodom 14. novembra Dana borbe protiv dijabetesa u Gradskoj kući u Nišu održan je okrugli sto na temu.

Organizator okruglog stola – Društveni okviri dijabetesa je “Ebers” asocijacija, a učešće su uzeli predstavnici relevantnih zdravstvenih ustanova i Grada Niša i šire.

Glavne teme ovog skupa bile su ishrana, kao rizik za pojavu dijabetesa kod školske dece i mladih kao i odgovori na pitanje,koliko zapravo brinemo o ishrani najmlađih naraštaja.

“Ovu debatu organizujemo po drugi put a u cilju podizanja svesti, kako lokalne samouprave, tako I značajnih zdravstvenih institucija I definitivnoj I neophodnoj saradnji da bi pacijentima bilo daleko bolje I kvalitetnije” kaže Boban Milosavljević iz Asocijacije “Ebers”.

Posebno su važni socijalni aspekti ove bolesti ,gde lokalna zajednica može da pomogne pružanjem logističke i finansijske pomoći obolelima.

“ To je jedan od onih problema koji je socialno važan , koji utiče na performanse društva, na njegovu ekonomiju, na njegovu budućnost. Prema tome ovaj dan treba simbolično shvatiti kao dan kada šira društvena zajednica treba da obrati pažnju na ovaj problem I što više pažnje bude prema ovom problemu koji postaje jedan od najvažnijih hroničnih problema, najvažnija hronična nezarazna bolest,”, kaže prof. dr Saša Živić, pedijatar endokrinolog.

Na okruglom stolu bilo je reči i o radnom angažovanju osoba  sa invalidnošću usled dijabetesa,kao i o dostupnosti usluga zdravstvenog i drugih sektora osobama sa ovom bolešću.

“Kada govorimo o dijabetesu govorimo o jednom od vodećih javno zdravstvenih problema ne samo u Srbiji, nego I u Evropi I uopšte u razvijenim I zemljama u razvoju. Govorimo o masovnoj, hroničnoj nezaraznoj bolesti  koja svake godine beleži sve veći broj obolelih ali I umrlih, ali govorimo o socijalnoj bolesti u smislu bolesti koja nastaje pod uticajem događaja u društvu I životnih stilova koji se definišu kao produkt onoga što se događa u društvu .”, kaže dr Čedomir Šargić iz Instituta za javno zdravlje Niš

Godišnje od dijebetesa umre milion trista hiljada ljudi. Trenutno u svetu, preko 422 miliona ljudi od čega  199 miliona žena živi sa dijabetesom. Procenjuje se da će do kraja 2040. godine broj obolelih žena porasti na 313 miliona. Dve od pet žena sa dijabetesom su u reproduktivnom dobu, odnosno preko 60 miliona žena u svetu. Prema proceni Međunarodne federacije za kontrolu dijabetesa, u 2015. godine je 20,9 miliona ili 16,2 posto porodilja imalo neku vrstu hiperglikemije u trudnoći. Dijabetes je deveti vodeći uzrok umiranja žena u svetu, odgovoran za 2,1 milionasmrtnih slučajeva godišnje. Dijabetes je jedno od najčešćih hroničnih nezaraznih oboljenja u Srbiji, prisutno kod 8,2% posto populacije, pri čemu oboleli od dijabetesa tipa 2 čine preko 90% svih obolelih od ove bolesti. Studija opterećenja bolestima i povredama u Srbiji pokazala je da je dijabetes na petom mestu na listi od 18 oboljenja, relevantnih za zdravstvenu situaciju u Srbiji.

 

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare