Obeležen svetski dan dece obolele od raka

LESKOVAC

Simboličnim puštanjem balona u vazduh u gradskom parku danas je  obeležen Svetski dan dece obolele od raka u organizaciji Nacionalnog udruženja roditelja dece obolele od raka (NURDOR).

U ime ovog udruženja Danijela Pavlović, volonterka, iznela je podatak da svakog dana jedno dete oboli od raka, a svake nedelje jedno dete izgubi bitku.
„Ohrabruje činjenica da je rak kod dece izlečiv u 70% slučajeva ako se otkrije na vreme i pravovremeno leči. Kvalitet lečenja i nege u mnogome povećavaju šanse za uspešno lečenje i oporavak. NURDOR je pokrenuo brojne projekte, od kojih su mnogi bili pionirski i po prvi put sporvedeni u našoj zemlji, poput Rehabilitacionih kampova za mališane lečene od malignih bolesti, radionica psiho-socijalne podrške namenjene deci i roditeljima tokom lečenja i otvaranja Roditeljskih kuća za smeštaj malih pacijenata iz unutrašnjosti u Beogradu, Nišu i Novom Sadu. I izgradnja novog hemato-onkološkog odeljenja u Nišu je, takođe, pionirski poduhvat – ovo je prvi put da je jedno roditeljsko udruženje pokrenulo i vodi projekat izgradnje čitavog bolničkog krila! Zahvaljujući prijateljima i donatorima koji su se uključili u kampanju “I ja se borim!” u decembru mesecu NURDOR je završio prvu fazu izgradnje novog odeljenja i objekat je stavljen pod krov. Kampanja “I ja se borim!” se nastavlja kako bi obezbedili sva neophodna sredstva. Ukupna vrednost druge faze projekta iznosi 50.000.000 dinara, a zahvaljujući donacijama, do sada je prikupljena polovina sredstava.”


Pavlovićeva je naznačila da je država obećala da će pomoći u iznosu od 10.000.000 dinara koliko iznosi PDV.
“Uporedo se skupljaju sredstva za opremanje objekta za koje je neophodno obezbediti još 20.000 000 dinara. Svako može da pomogne, jer preko 70% ukupno prikupljenih sredstava su donacije građana iz cele Srbije. Bilo kakva pomoć je dobrodošla, bilo to slanje SMS-a na humanitarni broj 1150 u bilo kojoj mreži, kada se donira 100 dinara, uplatom donacije na tekući račun, prilogom u donatorskim kutijama NURDOR –a ili volontiranjem.”


Milena Stojković Mitić, takođe volonterka NURDOR-a, je rekla da se ovakva akcija održava u još 40 gradova Srbije i zahvalila lokalnoj samoupravi, Policijskoj upravi, Zavodu za javno zdravlje, Onkološkom klubu, Udruženju “Hrast” i svim ljudima na podršci i doprinosu akciji.
U ime lokalne samouprave obratila se Ana Jovanović, pomoćnica gradonačelnika, rekavši da smatra da od dece obolele od raka i njihovih roditelja ne postoje veći borci.
“U toj borbi, uprkos svim nevoljama, neophodna je pozitivna atmosfera i drago mi je da ona preovlađuje na ovom skupu. Grad Leskovac je odustao od prijema koji se tradicionalno održava povodom Dana državnosti i sredstva namenjena za organizaciju uplatio NURDOR-u.”

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare