Obeležen Medjunarodni dan porodice

NIŠ

Danas je na prigodan način u Gradskoj kući obeležen Međunarodni dan porodice. Projekat prezentacije programa osnaživanja porodica organizovali su zajednički  Grad Niš i organizacija “SOS Dečija sela Srbija”.

O značaju porodice za zdravo odrastanje deteta i preventivnom radu radi smanjenja rizika od izdvajanje dece iz porodica, govorile su Nevenka Čalovska Hercog, predsednica UO SOS Dečija sela Srbija, Tijana Ilić Đorđević, članica Gradskog veća Grada Niša, Lidija Stanković, zamenica direktora Centra za socijalni rad u Nišu i Milica Mitrović, menadžerka projekta jačanja porodice „Putokaz“ iz Niša.

Skupu u Gradskoj kući prisustvovao je i gradonačelnik Niša Darko Bulatović i resorna većnica Tijana Đorđević Ilić koja je rekla da se u Nišu već pet godina sprovodi program zaštite porodice zajedno sa Centrom za socijalni rad i zakonskim merama se nastoji da se  pomogne osnaživanju ove primarne ljudske zajednice

“Srbija je zemlja koja ide ka unapređenju položaja deteta. Nacrt Zakona će se već u ovoj godini razmatrati, a koji, pre svega, teži ka tome da deca budu zaštićena i da pravo deteta bude jedno od osnovnih i prioritetnih prava u našoj zemlji. Kada se radi o gradu, možemo reći da će on u budućem vremenu težiti da usluge koje su podržane od evropskih zemalja i od UNICEF-a budu deo sistema socijalne zaštite”, rekla je Tijana Đorđević Ilić.

Tokom prezentacije programa rada organizacije “SOS Dečija sela” rečeno je da je porodica osnovna ćelija društva koja pruža sigurnost pojedincu i da je zdrava porodica osnov prosperitetnog društva.

U Nišu već  5.godina radi Centar za podršku porodici “Putokaz”,koji se zalaže za implementaciju programa jačanja porodice,koje je istovremeno predstavlja i jačanje društva u celini.

Nevena Čalovska Hercog, predstavnica SOS Dečija sela Srbije rekla je da se sve porodice u svetu pa i naše suočavaju se kako sa ekonomskim i socijalnim izazovima, tako i sa izazovima koji utiču na njihove međusobne odnose u porodici.

“ Ono što budućnost nosi porodici je ogromna neizvesnost u odnosu na to kako ćemo se organizovati politički, koja će zanimanja biti aktuelna, za šta treba da školujemo decu, u kom pravcu treba da ih podržavamo. To su globalna pitanja koja se, sigurno, i u našoj sredini i te kako osećaju. Suočavamo se sa mnogo više pitanja nego što imamo odgovora, a možemo ih pronaći samo ako se povežemo i delamo”.

Porodica je jako važna za normalno odrastanje svakog deteta. Nažalost, dešava se da roditelji, koji su u teškoj situaciji ili krizi, ne mogu na adekvatan način da brinu o svojoj deci. U takvim porodicama, koje su prepoznate kao rizične, SOS Dečija sela Srbija rade sa roditeljima na jačanju njihovih kapaciteta za brigu o deci. Na istom zadatku se nalaze i lokalne samouprave, pa i sam grad Niš.

Savremena porodica je suočena sa mnogim izazovima, kao što su siromaštvo, maloletnička delikvencija i porodično nasilje, pa i bela kuga.

Prema rečima Lidije Stanković, pomoćnika direktora Centra za socijalni rad “Sveti Sava” u Nišu za decu je nabolje da budu i da žive u svojim biološkim porodicama, a da kada postoje rizici od izmeštanja Centar za socijalni rad je tu da pruži podršku porodici, da je ojača, osnaži i da povrati izgubljenu funkcionalnost porodice, da unapredi porodično zdravlje.  

 “Ono što je najbitnije je to da svi moramo da afirmišemo važnost zdrave i funkcionalne porodice”, naglasila je Lidija Stanković.

SOS Dečija sela Srbija članica su Međunarodne organizacije SOS Dečija sela koja postoji 70 godina i pomaže oko 1.200.000 ljudi u 135 zemalja. U Srbiji, organizacija već 14 godina radi na unapređenju kvaliteta života dece i mladih bez roditeljskog staranja, osnaživanju porodica u riziku, ekonomskom osamostaljivanju mladih iz ranjivih grupa, kao i pružanju pomoći u urgentnim situacijama lokalnom stanovništvu i izbeglicama kroz različite vidove podrške.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare