Na maturu bez automobila

LESKOVAC

U organizaciji sekcije za bezbednost saobraćaja Tehničke škole „Rade Metalac“, a uz podršku Agencije za bezbednost saobraćaja Srbije i Uprave saobraćajne policije PU Leskovac za maturante leskovačkih srednjih škola organizovana je edukativna akciju „Na maturu bez automobila“.

U Leskovačkom kulturnom centru maturanti su imali prilike da prisustvuju tribinu na kojoj je govorio načelnik odeljenja za prevenciju i edukaciju Agencije za bezbednost saobraćaja Srbije Duško Pešić i paraplegičar Slaviša Savić. Učenici Medicinske škole uradili su pokazne vežbe– simulaciju saobraćajne nezgode i pružanje prve medicinske pomoći. Maturanti su imali i priliku da pomoću „pijanih naočara“ osete kako izgleda voziti pod dejstvom alkohola i psihoaktivnih supstanci, a deljen je i veći broj propagandnog materijala.

Tokom tribine izneti su i statistički podaci koji govore u prilog tvrdnji da ne treba voziti pod desjtvom alkohola, a naročito je značajan i podatak o učestalosti saobraćajnih nezgodi u smrtnosti lica starosti 20 godina. Naime, u saobraćajne nesreće odnose svaki drugi život ovog starosnog doba, dok su u procentima daleko iza bolesti srca ili kancer. Takođe, iznet je i podatak da je u 2010. godini 2% budžeta Republike Srbije odvojen za prosvetu, da se na poslednice saobraćajnih nesreći (lečenje, rehabilitacije i slično) utrošilo 2,7%.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare