Obeležen jubilej Medicinske škole

VRANJE

U Pozorištu „Bora Stanković“ održana je svečana akademija povodom dve i po decenije rada Medicinske škole „Dr Izabel Emsli Haton“ u Vranju. Ovaj značajan jubilej bio je prilika i za promociju monografije „Trag u vremenu“ i otvaranje istoimene izložbe.

Medicinska škola jedna je od najvažnijih obrazovih ustanova na jugu Srbije, rekao je na svečanosti gradonačelnik Slobodan Milenković, koji je podsetio da Vranje ima bogatu istoriju zdravstvene zaštite.

„Ona seže u 19. vek kada u Vranje dolazi Grk, Atanas Kujas, koji je radio kao hirurg i ginekolog. Ukazom Kralja Milana 1882. godine postavljen je na mesto prvog lekara sreza Pčinjskog. Kao početak rada Okružne bolnice navodi se 22. decembar 1881. godine, a Franjo Kopša biva postavljen za prvog upravnika, koji je od svoje očevine finansirao izgradnju modernije, dvospratne zgrade nove Bolnice. U Vranju je tokom i nakon Prvog svetskog rata boravila jedinica „Amerika“, bolnice žena Škotske, na čelu sa dr Izabel Emsli Haton, čije ime danas nosi Medicinska škola. Dr Haton, iako mlada, sa svega 30 godina, uspela je da od oronulih soba stare kasarne, iz pepela podigne bolnicu nalik na one u Britaniji. Od oktobra 1918. do aprila 1919. godine, jedanaest lekara i 40 medicinskih sestara jedinice „Amerika“ Bolnice „Žene Škotske“, lečilo je u Vranju skoro 2.600 ranjenih i bolesnih. Jedinica „Amerika“, napustila je Vranje 16. oktobra 1919. godine. Međutim, pre odlaska, gotovo cela bolnica sa opremom, hirurškim instrumentima i laboratorijom, poklonjena je Vranju“, rekao je Milenković.

Gradonačelnik je podsetio i na rezultate koje učenici i profesori ove škola postiže poslednih godina što je još jedan dokaz da su na dobrom putu i da rade pravu stvar.

Direktorka Medicinske škole Gordana Jovanović je istakla da se uspeh jedne škole meri uspesima svih učenika i zaposlenih.

 „Rad u našoj školi temelji se na uvažavanju principa humanosti, kao i opredeljenju učenika da im zanimanje nakon završetka školovanja bude pomoć i briga o drugima. Iz godine u godinu zainteresovanost za upis u Medicinsku školu je sve veća“, rekla je direktorka.

Bogoljub Lazarević, načelnik Sektora za srednje obrazovanje i vaspitanje i obrazovanje odraslih u ime Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja čestitao je slavljenicima 25 rođendan.

„Medicinska škola u Vranju ne postoji dugo, ali se uspeh ne broji godinama. Uspeh se broji nagradama i kvalitetnim obrazovanjem, koje ova škola ima. Čestitam vam jubilej i želim da sve godine u budućnosti ostavljaju trag u vremenu. Dragi učenici sa ponosom nosite ime ove škole i pronosite širom države i sveta vrednosti koje ste odavde poneli“, poručio je Lazarević.

Na akademiji, učenici Medicinske škole u Vranju prigodnim programom predstavili su monografiju „Trag u vremenu – 25 godina postojanja“.

U okviru svečanosti uručene su plakete i zahvalnice zaslužnim pojedincima koji su pomogli razvoju i unapređenju rada škole. Među dobitnicima su ministri Branko Ružić i Maja Gojković gradonačelnik Vranja Slobodan Milenković, zamenica gradonačelnika Zorica Jović, pomoćnik ministra prosvete Miloš Blagojević.

Svečanost je završena izložbom „Trag u vremenu“ koja je priređena u Galeriji vranjskog pozorišta.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare