Obeležen Dan Treće brigade Kopnene vojske

Foto: Ministarstvo odbrane Republike Srbije

NIŠ

Komanda i jedinice Treće brigade Kopnene vojske, obeležili su u Kasarni „Knjaz Mihailo” u Nišu Dan treće brigade– 7. oktobar. Svečanosti su prisustvovali komandant Kopnene vojske general-potpukovnik Milosav Simović sa saradnicima, zamenica gradonačelnice Grada Niša Dušica Davidović, svi predsednici gradskih opština, načelnik Policijske uprave Niš pukovnik policije Jovica Stojmenović, komandant Odreda Žandarmerije u Nišu potpukovnik Bojan Vasić, načelnik Uprave za vanredne situacije u Nišu Srđan Mitrović, predstavnik Srpske pravoslavne crkve, prethodni komandanti Treće brigade, komandanti jedinica iz Garnizona Niš i prijatelji i poštovaoci Treće brigade Kopnene vojske.

                          Komandant Kopnene vojske je čestitao pripadnicima Treće brigade Dan brigade, poželevši im da i dalje budu dostojni sledbenici slavnih predaka Gvozdenog puka, čije tradicije nastavljaju.

                            Komandant Treće brigade, pukovnik Dragan Antić, istakao je u svom obraćanju da su pripadnici brigade kojom komanduje u prethodnom periodu izvršili sve dodeljene zadatke, uspešno realizujući vežbe u sadejstvu sa ostalim jedinicama Kopnene vojske, Vojske Srbije, kao i sa MUP-om Republike Srbije, uz to obezbeđujući Kopnenu zonu bezbednosti i pružajući pomoć civilnom stanovništvu u otklanjanju posledica uzrokovanih elementarnim nepogodama.

                       „Mi potomci slavnih predaka iz Gvozdenog puka, pripadnici Treće brigade, nastavićemo da održavamo i unapređujemo sposobnost brigade za odbranu Republike Srbije. Na to nas obavezuje ukazana čast i poverenje našega naroda”, kazao je pukovnik Antić i dodao:

                        „ Zadataka je mnogo, ali biti pripadnik Treće brigade i Kopnene vojske, čast je i privilegija jakih i odvažnih. Pretke ne smemo da obrukamo, a naslednici moraju biti ponosni na nas!”

                          Povodom praznika, pročitane su čestitke ministra odbrane, načelnika Generalštaba Vojske Srbije, uručene su nagrade i pohvale dodeljene od strane komandanta Kopnene vojske i komandanta Treće brigade, kao i značke za primernog vojnika, podoficira i oficira. Prelazna zastavica za najbolju jedinicu dodeljena je četi za podršku 37. mehanizovanog bataljona na čelu sa majorom Draganom Maksimovićem, koja je u periodu od prethodnog dana jedinice, ostvarila najbolje rezultate u Trećoj brigadi Kopnene vojske.

                        Na kraju svečanosti, svi prisutni su pogledali taktičko-tehnički zbor savremenih oklopnih vozila, naoružanja i  opreme, koje koriste pripadnici Treće brigade Kopnene vojske.

                             Treća brigada Kopnene vojske proslavlja svoj praznik, 7. oktobar, u znak sećanja na dan kada je Drugi pešadijski puk prvog poziva Moravske divizije „Knjaz Mihailo”, poznat kao „gvozdeni”, započeo učešće u Prvom balkanskom ratu. U Bogoslužbenom prostoru Treće brigade Kopnene vojske, uz prisustvo pripadnika Komande i jedinica brigade, obeleležena je hramovna i krsna slava jedinice, Sveti kralj srpski Stefan Prvovenčani- Prepodobni Simon monah. Liturgijom je načalstvovao protojerej stavrofor Jovan Ilić, uz sasluženje vojnih sveštenika kapetana Ivana Ganića i Aleksandra Milovanovića i paroha humskog jereja Ivana Lilića.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare