Obeležen dan sećanja na ubijene žene, žrtve porodičnog nasilja

NIŠ

 Svake godine imamo određeni  broj žena koje stradaju u porodičnom nasilju i ono što je važno je da podižemo nivo svesti kod svih građana, pa i mladih, o nasilju koje se dešava tu negde pored nas i da o tome ne sme da se ćuti, kazala je zamenica gradonačelnice Dušica Davidović na izložbi radova učenika Umetničke škole u Nišu a povodom obeležavanja 18.maja, Dan sećanja na ubijene žene, žrtve porodičnog nasilja. Sonja Šćekić, direktorka Sigurne kuće je ovom prilikom poručila da je, prema podacima dobijenih od medija u Srbiji je od početka ove godine u porodičnom nasilju život izgubilo 9 žena.

           „Današnji dan je dan sećanja na sve ubijene žene žrtve porodičnog nasilja. Svake godine imamo određeni  broj žena koje stradaju u porodičnom nasilju i ono što je važno je da podižemo nivo svesti kod svih građana, pa i mladih, o nasilju koje se dešava tu negde pored nas i da o tome ne sme da se ćuti. Zbog toga nam je potrebno što više edukacija, što veći broj ovakvih manifestacija kako bismo postakli sve da prijave svaki vid nasilja. Poslednjih dana smo svedoci i toga da su roditelji žrtve svoje dece. U poslednje dve nedelje dobijamo podatke da su deca ta koja su izvršila krivično delo ubistva roditelja“, kazala je Dušica Davidović, zamenica gradonačelnice Niša.

         Sigurna kuća je proteklih dana organizovala edukaciju učenika Umetničke škole ali i njihovih roditelja  sa akcentom na načine kako da nasilje prepoznaju i da ukažu na njega kako bi ono bilo sprečeno.

          „Ovaj dan se od  2017.godine obeležava, a izabran je upravo zbog zločina koji  su se dogodili 2015.godine kada je za tri dana  sedam žena izgubilo život od posledica nasilja. Na  godišnjem nivou u Srbiji oko 30 žena izgubi život od posledica nasilja u porodici. Ubice su njihovi partneri, supruzi ili neki član porodice. Od  početka ove godine u Srbiji je život izgubilo 9 žena.To su nezvanični podaci koje dobijemo putem medija, ali je moguće da je taj broj i veći jer se o mnogim slučajevima nije pisalo“, kazala je Sonja Šćekić, direktorka Sigurne kuće u Nišu.

         I pored svega što država čini, dodala je ona, i izmena u zakonskoj regulativi, broj žrtava se ne smanjuje.

         „Ovom prilikom bih  želela da poručim građanima Niša da kada vide da se porodično nasilje negde dešava da ne okreću glavu, da se to ne dešava daleko od njih već je u komšiluku i to nije više lična i privatna stvar“, poručila je Sonja Šćekić.

          Sigurna kuća je za ovaj dan raspisala i konkurs na kome su učestvovali učenici Umetničke škole.

          „Saradnja Grada, Sigurne  kuće i Umetničke škole u Nišu organizovana je i sa ciljem da se mladi edukuju na temu porodičnog nasilja, pre svega nasilja nad ženama.Stručni tim Sigurne kuće je uradio edukaciju i sa roditeljima naših đaka jer je tema od izuzetne važnosti.  Veliki broj đaka je prisustvovao edukaciji ali se veliki broj učenika odazvao i konkursu i to je znak potrebe  da se i umetnost na specifičan način angažuje u destigmatizaciji ovog problema a potom i u prevenciji“, istakla je Ana Nikolić, direktorka Umetničke škole u Nišu.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare