Obeležen dan sećanja na civilne žrtve NATO bombardovanja 1999.godine

NIŠ

Na Univerzitetskom trgu ispred Banovine, parastosom, polaganjem venaca i minutom ćutanja, obeležena je godišnjica stradanja civilnih žrtava rata od kasetne municije u NATO agresiji 1999. godine u organizaciji Odbora za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije i Grada Niša. Vence na spomenik civilnim žrtvama agresije položili su predstavnici Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Ministarstva odbrane, Grada Niša, Nišavskog upravnog okruga, Policijske uprave, niških gradskih opština, Srpsko-ruskog humanitarnog centra, SUBNOR-a, vojnih udruženja i udruženja koja neguju tradicije oslobodilačkih ratova, kao i potomci poginulih.      

                     

U Nišu je 7. maja 1999. godine od kasetnih bombi, koje su zabranjene međunarodnim konvencijama, poginulo 16 civila, više desetina ih je ranjeno i osakaćeno uz velika oštećenja civilne imovine.

                          Državni sekretar Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Miodrag Kapor podsetio je da je na Niš bačeno ukupno 36 tovara zabranjene kasetne municije i da za takav zločin niko nikada nije odgovarao.

                        „Možda su krivci izbegli osude ovozemaljskih sudova. Ali, optužuju ih zauvek nevine žrtve na velikom sudu večnosti gde ih čekaju da okaju svoja zlodela“, rekao je Kapor.

                     Kao pravoslavci trebalo bi da pokušamo da oprostimo i neka oprosti svako ko može. Da zaboravimo niti smemo, niti možemo, naglasio je on obraćajući se posebno prisutnoj omladini rečima da treba da sačuvaju od zaborava poginule u agresiji na Srbiju na pragu 21. veka.

                       Kapor je poručio da imena poginulih moramo da izgovaramo gromoglasno, moramo tako glasno govoriti da ta imena ječe u našim srcima i dušama, a da odzvanjaju u glavama onih koji su počinili zločin.

                           „Naša obaveza i dug prema žrtvama je negovanje kulture sećanja. Ne postoji prava uteha za one koji su tog dana izgubili svoje najbliže, niti za one koji su tog dana preplašeno gledali kako kasetne bombe odnose živote nevinih ljudi“, kazala  je zamenica gradonačelnice Niša Dušica Davidović i dodala da je čak  i u takvim trenucima beznađa, naš narod pokazivao  istrajnost i upornost koja ga prati kroz vekove, još jednom dokazujući kolika je snaga običnog čoveka kada se nađe u teškoj situaciji, koju ni na koji način nije izazvao.

                        Prema njenim rečima, prošlo je više od dve decenije od dana u kome su stradali naši sugrađani, ali mi ne zaboravljamo ovaj zločin učinjen prema nevinom stanovništvu.

                       Slobodan Mladenović, nekada pripadnik Jugoslovenskog narodnog vazduhoplovstva, još uvek se živo seća ovih teških trenutaka.

                      „Dan pre toga smo bili po podrumima i atomskim skloništima, a tog dana je bio pijačni dan. Ja nisam odlazio na pijac, ali sam čuo brujanje aviona i eksploziju koja je bačena. Ne znam da li im je bila namera da bace tamo, ali iz pravca zapada, preko pruge je prošlo to, i samo smo čuli jauke. Bilo je dosta žrtava. Bio je veliki metež, bilo je mnogo bušotina kad sam se vratio u zgradu. I bilo je mnogo žrtava“, kazao je Mladenović.

                    Zastavnik Živorad Mijačić je u trenutku kada su pale bombe prevozio povređenog vojnika do bolnice.

                      “Toga se sećam jako snažno. Bio sam siguran da neće biti bombardovanja po civilnim ciljevima, međutim, video sam da tu nema pravila i da su bombe padale po gusto naseljenim delovima grada”, seća se Mijačić.

Prati
Obavesti me o
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare