Legendarni glumac se u Niškoj Banji spremao za ulogu Šurde u seriji „Vruć vetar“

NIŠ-NIŠKA BANJA

Na glavnom šetalištu u Niškoj Banji otkriven je spomenik legendarnom glumcu Ljubiši Samardžiću.

Statuu koja predstavlja glumca u ulozi Šurde iz serije „Vruć vetar“ po kojoj ga mnogi pamte otkrila je supruga preminulog glumca Mirjana Samardžić sa unucima. Statua je delo vajara Dejana Zdravkovića iz Svilajnca, a na šetalištu u Banji se nalazi uahvaljujući ideji lokalne akcione grupe “Katena mundi”. Kako kažu iz ove grupe skulptura je izgrađena u okviru projekta Trg Ljubiše Samardžića.

                         „ U ovu Banju sam prvi put došla pre više od pola veka da se verim sa LJubišom i pamtim da je bila puna cveća i sunca i to je bio najlepši dan u mom životu, ili sam ja bila zaljubljena pa mi je sve bilo lepo. Kasnije smo redovno dolazili kod njegovih prijatelja iz mladosti tako da Niška Banja ima posebno mesto u našim životima pa mi je zato drago što će se na ovom mestu naći negova statua“, kazala je Mirjana Samardžić. Otkrivanju statue prisustvovala je i  njegova ćerka Jelena sa suprugom kao i unuke Sara, Stefana, Marta i Ines.

                      LJubiša Samardžić  je rođen u Skoplju ali su Nišlije ponosne na činjenicu da je detinjstvo i mladost proveo u Niškoj Banji kojom se, takođe, ponose.  Njegov otac je radio u obližnjem rudniku. Posle smrti oca pomagao je majci u vođenju poslastičare sve dok se nije vinuo u glumačke vode i postao jedan od najslavnijih glumaca sa ovih prostora. Mnoge generacije, kako one starije tako i mlađe, pamte ga po ulozi „Šurde“ iz serije „Vruć vetar“ i po sceni u kojoj igra sirtaki, pa je na isti način prikazan i statuom u Banji kao da pokretom u kome se nalazi poručuje svima da nikada ne treba odustati od svojih snova jer je uspeh na kraju uvek tu samo ako se snovi slede. Suruga Mirjana kaže da je serija “Vruć vetar” izvaredna i da joj se dopala ideja da se od mnoštvo uloga izabere za statua lik iz te serije.

                   Ljubiša Samardžić je preminuo 8.septembra u svojoj 81.godini života, a ove godine se navršava pet godina od njegovog odlaska. 

                  „Imao je lakoću hodanja kroz život, on je kroz život hodao u tri koraka, uvek sa osmehom. On nikada nije imao problem samo “situaciju” i sve je rešavao u hodu. Kad bi dolazio sa napornih snimanja nikada se nije žalio jer je imao odbrambeni mehanizam i ružičaste naočare koje su ulepšale i moj život. Bila sam mlada kad sam ga srela, pragmatična, malo nadmena, gradsko dete ali on je imao takve mehanizme da vas ubedi u ono što vi ne verujete tako da je bio čaroban čovek“, priča supruga Mirjana koja s ponosom ističe da je nastavila da neguje dobre prijateljske odnose sa njegovim “Banjcima” i posle njegove smrti. Ona se zahvalila svima koji su učestvovali u realizaciji ideje da se njegova statua

               Mada je karaijeru započeo kao glumac, Ljubiša Samardžić je kasnije uplovio i producenske vode, a ogledao se i kao režiser.

                Događaju je prisustvovala i zamenica gradonačelnice Niša Dušica Davidović.

                  “Mi smo kao Grad i GO Niška Banja izuzetno ponosni na sve naše ljude koji su prenosili slavu našeg grada i našeg kraja. Ljubiša Samardžić je jedan od velikana jugoslovenskog i srpskog glumišta, tako da nije bilo dileme da će Grad podržati jedan ovakav spomenik. Jako smo srećni što danas u prisustvu supruge pokojnog Ljubiše Samardžića i zvaničnika GO Niška Banja možemo da otvorimo ovaj spomenik. Naravno da će ovo biti mesto gde će se okupljati mladi, ali i svi koji budu dolazili u našu Nišku Banju. Moći će da se poklone velikanu našeg glumišta”, istakla je zamenica gradonačelnice Niša Dušica Davidović.

                        Predsednik GO Niška Banja Dušan Živković naglasio je da je inicijativa potekla od samih građana, a objasnio je i iz kojih sredstava je finansiran spomenik.

                       “Nosilac projekta je grupa “Katena Mundi”, čiji su akteri sa teritorije Opština Niška Banja, Bela Palanka, Babušnica i od skoro Opštine Gadžinog Hana. Sproveli su u delo celokupnu njihovu ideju i od 2019. godine vodili ceo projekat do pronalaženja izvora finansiranja, do same realizacije projekta. Veliku zahvalnost dugujemo i Gradu Nišu, koji je najveći finansijer ovog projekta kroz budžet vezan za poljoprivredu i ruralni razvoj. Deo sredstava je obezbeđen i kroz budžet Opštine Niška Banja”, kazao je Živković.

                        Pored porodice i gradskih zvaničnika otvaranju spomenika prisustvovali su i brojni prijatelji pokojnog glumca.Rasto Manojlović, zvani Rastko je njegov školski drug i lični frizer. I kada je postao slavni glumac redovno se frizirao kod Ace.

                     „ Kada je glumio „Šurdu“ dolazio je kod mene ne samo da mu sredim frizuru nego i da ga naučim nekim frizerskim potezima da bi što bolje odglumio bricu iz Vlasotinca“, seća se Rastko.

Prati
Obavesti me o
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare