OBELEŽEN DAN ROĐENJA NIKOLE TESLE

LESKOVAC

U organizaciji udruženja „Teslin toranj u Srbiji“ u leskovačkom Narodnom muzeju obeleženo je 159 godina od rođenja Nikole Tesle, najpoznatijeg srpskog naučnika u oblasti fizike, elektrotehnike i radiotehnike, jedinog po kome je nazvana jedna međunarodna jedinica mere, jedinica mere za gustinu magnetnog fluksa. Tesla je i autor više od 700 patenata koji su registrovani u 25 zemalja.
Potpredsednica udruženja Biljana Živković je rekla da je Tesla dugo i nezasluženo bio u mraku, ali sada je, zahvaljujući i internetu kojeg je i sam predvideo, ponovo među nama. Idejni tvorac izgradnje Teslinog tornja, Dušan Sinadinović, okupio je više od 50 hiljada ljudi koji ga podržavaju u izgradnji simbola, Teslinog najznačajnijeg rada.
Još jedan cilj zbog koga se obraćamo nadležnima je uvođenje Teslinog dana, koji bi bio državni praznik Srbije. Tako bi svaki Srbin znao da je 10. jula rođen Nikola Tesla. Od Ministarstva prosvete tražimo i uvođenje Dana Nikole Tesle u programe škola. Kroz nastavne programe bi se obrazovali mladi koji bi naučili ko je bio, kako je živeo i čime nas je zadužio. Negde, u nekoj klupi, sigurno će sedeti neki novi Nikola Tesla.
Direktor Narodnog muzeja Vladimir Đorđević podsetio je da su izumi Nikole Tesle učinili prelomne korake u razvoju čovečanstva i civilizacije. Ti pronalasci su omogućili rad i onih sistema koji se i danas razvijaju i koriste, poput satelita, televizija, videa, kompjuterske tehnologije… Na ovaj način doprineo je i da se čuje glas o srpskom narodu iz koga je potekao.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare