Obeležen Dan osoba sa invaliditetom

LESKOVAC

U Svečanoj sali grada Leskovca održan je prijem povodom Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom čiji je ovogodišnji moto „Osnaživanje osoba sa invaliditetom i obezbeđivanje uključenosti i jednakosti“.

Gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović ističe da su osobe sa invaliditetom ravnopravni članovi našeg društva i imaju iste potrebe kao i svi ostali.

„Ovaj dan treba da ukaže na bolje razumevanje osoba sa invaliditetom, da pomogne da ljudi postanu svesniji prava, dostojanstva i dobrobiti osoba sa invaliditetom. Da se podigne nivo svesti o važnosti njihovog integrisanja u sve aspekte života, od ekonomskih i političkih, do društvenih i kulturnih. Osobe sa invaliditetom su važan deo našeg društva, njihove potrebe su iste kao i potrebe drugih. Stoga je važno da razumemo i njih, ali i činjenicu da oni nisu teret društva. U tom prilogu govori i činjenica da se širom grada postavljaju taktilne staze, da su trotaoari prilagođeni osobama sa invaliditetom, ali i da se ustanove prilagođavaju potrebama ove grupe ljudi. Grad Leskovac se trudi da olakša život i rad osobama sa invaliditetom i ovom prilikom želim da apelujem na poslodavce koji imaju mogućnost da zaposle osobe sa invaliditetom. To je važno za osobe sa invaliditetom, važno je za grad, ali i za Srbiju.“

U ime predstavnika osoba sa invaliditetom na prijemu je zahvalila Gordana Stojanović koja je rekla da se ovogodišnjim motom stavlja akcenat na osnaživanje za inkluzivan, pravedniji i održivi razvoj, koji je predviđen agendom održivog razvoja za 2030. godinu.

„Ova agenda se zalaže za to da niko ne sme ostati po strani i da svi budu jednaki. Ovaj dan ima za cilj i da skrene pažnju javnosti na naše probleme, ali i da ih podstakne da se svi zajedno uključimo u rešavanje tih problema. Srbija je poslednjih godina puno napredovala po tom pitanju, zakonodavni okvir je usklađen sa standardima Evropske unije, ali još uvek postoji nedovoljna primena tih propisa. Činjenica je i da su osobe invalididtetom izložene diskriminaciji koja se najčešće odražava u nepristupačnosti životnog okruženja, kao što je korišćenje javnog prevoza ili posete kulturnim, verskim, sportskim, ugostiteljskim objektima, a takođe je i jedan deo sudskih objekata nepristupačan. Treba ovome dodati i stopu zaposlenosti, koja iznosi samo 13%.“

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare