Obeležen dan Osnovne škole ,,Vuk Karadžić” u Tegošnici

smart

VLASOTINCE

U Tegošnici je prošlog vikenda Osnovna škola „Vuk Karadžić“ proslavila svoj Dan škole i time obeležila četrdeset i šest godina postojanja. Inače, ova škola ima bogatu istoriju i tradiciju. Otvaranjem odeljenja petog i šestog razreda 1970. godine, počinje da se realizuje ideja o osnivanju osmogodišnje škole u Tegošnici. U početku su to bila isturena odeljenja Osnovne škole „Dositej Obradović“ u Svođu, ali kako nije bilo školske zgrade, nastava je organizovana u privatnim kućama, a sa porastom broja odeljenja, i pod šatorima, sa oskudnim školskim inventarom.
U novom ruhu škola je zablistala 1971. godine, kada je sagrađena nova školska zgrada, a četiri godine kasnije, ona postaje samostalna obrazovno-vaspitna ustanova pod imenom Osnovna škola „Vuk Karadžić“. U svom sastavu škola je imala isturena odeljenja u Jakovljevu, Dobrovišu, Donjem Garu i Gornjem Orahu.


Tokom svog razvoja, škola je stalno napredovala, dobivši novu đačku kuhinju, stanove za prosvetne radnike, a izvršene su i velike rekonstrukcije enterijera i eksterijera same zgrade. Danas ova škola spada u red manjih seoskih škola sa stabilnim brojem učenika, savremenom nastavnom opremom i potpuno novim stručnim nastavnim kadrom.

  • Ove godine, Dan škole proslavljen je skromno, u krugu kolektiva, uz poštovanje svih epidemioloških mera. Učenici su prigodnim kulturnim programom oduševili prisutne. Nikola Ilić, učenik šestog razreda, u ulozi Vuka Stefanovića Karadžića, tvorca našeg jezika, pravopisa i kulturne baštine, otvorio je program, a zatim su učenici nižih razreda kazivali stihove pesama o Vuku i još jednom nas podsetili gde bismo bili da nam nije bilo Vuka. Nakon toga, učenici viših razreda, izveli su dramatizaciju “Prve brazde” Milovana Glišića i time izazvali pozitivne reakcije publike, od smeha do suza – informiše nas profesor srpskog jezika i književnosti Marija Tasić, koja je još ,,istakla koliko je ponosna na ovu talentovanu i vrednu decu, koja su još jednom pokazala da nije bitno koliko ih je, već kakvi su”.
    Po završetku programa, direktor škole Radovan Petrović, uručio je najpre nagrade učenicima koji su u prethodnoj školskoj godini ostvarili odličan uspeh, a zatim i posebnu nagradu đaku generacije, Nedici Mitrović.
  • Simbolične nagrade primili su i učenici koji su ostvarili izuzetne rezultate na likovno-literarnom konkursu „Gde bismo bili da nije bilo Vuka“, koji je organizovan povodom obeležavanja dana škole. Ovom prilikom nagrađeni su i zaposleni u OŠ „Vuk Karadžić“, koji su predanim radom i posvećenošću, zaslužili svoje jubilarne nagrade. Među nagrađenima su se našli: Dragoslav Aleksić (35 godina), Dragan Milošević (20 godina), Marina Lepojević (10 godina), Jelena Stojković (10 godina), Miloš Jovanović (10 godina), Miloš Crnatović (10 godina), Bojan Đokić (10 godina), Aleksandar Jovanović (10 godina) i Ana Grozdanović (10 godina).
  • Ponosan sam što sam direktor ovakvom kolektivu, u kome svi funkcionišu kao jedan. Pohvalio bih naše talentovane učenike, vredne nastavnike i sve zaposlene u školi koji su doprineli tome da se danas ovde sastanemo i upriličimo ovaj dan, posvećen reformatoru srpskog jezika i pravopisa i tvorcu naše književne baštine. Još jednom, čestitam svima Dan škole, rekao je direktor škole Radovan Petrović, u danu obeležavanja ovog značajnog datuma za školu.
Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare