Obeležen Dan oslobođenja Niša u Prvom svetskom ratu

NIŠ

                      Polaganjem venaca na spomenik Petru Bojoviću u Nišu, obeležen je Dan oslobođenja Niša u Prvom svetskom. Vence su na spomenik proslavljenom vojskovođi i vojvodi Petru Bojoviću položili  predstavnici Vojske, gradonačelnik Niša Darko Bulatović sa saradnicima, predstavnici Nišavskog okruga, predsednik Skupštine grada Niša, predsednici gradskih opština sa saradnicima, boračke organizacije, Kolo srpskih sestara, potomci boraca.

                     “Ove godine obeležavamo 101 godinu oslobođenja u Prvom svetskom ratu i to je izuzetan  datum u našoj i istoriji ovog grada. Za manje od mesec dana jedinice pod komandom vojvode Petra Bojovića došle su do  Niša i bukvalno rasterale okupatore iz našeg  grada. To je označilo period slobode. Naš grad se nikada nije mirio  sa okupatorskom čizmom  i zato ovaj dan  stalno obeležavamo na svečani način i da se  sećamo svih žrtava koje je naš narod podneo za oslobođenje grada”, kazao je pomoćnik gradonačelnika Niša Goran Milosavljević.

                     Vence su na spomenik Petru Bojoviću položila i boračka udruženja.

                       “Danas smo se okupili  da obeležimo 12. oktobra da odamo poštu svim ratnicima, a posebno onima  koji stradali u Prvom svetskom ratu. U želji da i mlada pokolenja koja tek dolaze ne zaborave na žrtve koje je Srbija podnela u Velikom ratu, naše Udruženje je  povodom  proboja Solunskog fronta, 15.septembra, organizovalo  da u svim osnovnim i srednjim školama profesori jedan sat posvete proboju Solunskog fronta i Prvom svetskom radu”, kaže  Ljuba Stanojević, predsednik Okružnog odbora Saveza potomaka ratnika  Srbije 1912-1918 za Nišavski okrug. “ To je učinjeno u vsim školama ne sami u Nišu već i u Nišasvkom okruga”.

                       Stanojević dodaje da mlada pokolenja moraju da znaju da je Srbija u Prvom svetskom ratu izgubila  preko milion i 240 000 vojske i građana. Trećina stanovništva je stradala u Velikom ratu, a jedna trećina mladih je izgubila živote za otadžbinu.

                       Prva srpska armija je 12. oktobra 1918. godine oslobodila Niš. Nakon proboja Solunskog fronta 1918. godine počela je akcija srpske vojske oslobađanja teritorija okupiranih od Bugarske, koja je 29. septembra 1918. kapitulirala.

                         Vojvoda Bojović je 1. oktobra 1918. izdao zapovest divizijama da krenu u oslobađanje juga Srbije. Prva srpska armija, pod komadom Petra Bojovića, krenula je ka Nišu. Trupe Prve srpske armije 9. oktobra 1918. otpočele su operaciju za oslobađenje Niša koji je 12.oktobra konačno i oslobođen.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare