Obeležen Dan oslobođenja Niša u Drugom svetskom ratu

                            

NIŠ

Polaganjem venaca na Spomenik oslobodiocima Niša, obeležen je Dan oslobođenja Niša u Drugom svetskom ratu. Vence su na spomenik položili gradonačlenica Niša Dragana Sotirovski, predsednik Skupštine grada Niša dr Boban Džunić, predstavnici Nišavskog upravnog okruga, predstavnici vojske, policije i mnogobrojnih udruženja boraca.

   Ovim povodom je profesor dr Vidimir Veljković, pukovnik u penziji, pilot, a trenutno Predsednik Skupštine gradskog odbora SUIBNOR-a Niša istakao je da je ovakav događaj veoma važan i da jebitno da se vraćamo tradiciji.

                        „Na ovaj način se konačno vraćamo  sjajnoj tradiciji, jer jedno vreme nije toga bilo. Nećemo spominjati godine, svi građani Niša to znaju, kada je upravo ova svečanost potpuno izgubila na značaju. Mi stariji se sećamo kada se veliki značaj pridavao ovim proslavama, a sada se vraćamo svojim korenima”, kazao je Veljković

 i dodao da su ovakve svečanosti su  poučne i jedan od načina borbe protiv fašizma jer još u svetu ima onih koji i dalje neguju i govore o toj pošasti koja je u Drugom svetskom ratu odnela toliko žrtava.

                      Venci su položeni i u Spomen parku Bubanj kod tri pesnice gde su streljani logoraši iz zloglasnog fašističkog logora “12.februat” u Nišu.

                      “Tradicija je ta koja nas podseća na žrtve pale u Drugom svetskom ratu . Mi smo uvek tu da se setimo svih njih jer svoje istorije ne treba da se stidimo. Mi smo oduvek vodili samo odbrambene ratove, a to činimo i danas. Naš narod je opet na udaru, videli smo to juče, i kao što je rekao predsednik Srbije Aleksandar Vučić mi moramo kao što smo to činili i do sada da branimo svoj narod. Ono što možemo da naučimo iz svoje istorije to je da su svi naši građani koji su dali svoje živote u ratovi to učinili sa svoja pokolenja”, istako je dr Boban Džunić, predsednik Skupštine grada Niša nakon polaganja venca na Bubnju.

                    Anđelko Milićević, pukovnik u penziji, član predsedništva SUBNOR-a Srbije je naglasio da ko god dođe na Bubanj mora da se pokloni a ove tri pesnice nikada ne smeju da se zaborave.

                     “Ovde je stradalo preko 10.000 nedužnih ljudi. Oni su se borili protiv fašizma na prostorima bivše Jugoslavije. Ovo mesto je posle Jasenovca i Beograda jedino koje zaslužuje ogromno poštovanje i svaka žrtva koja je data je velika. Mi smo ove godine 26.juna imali veliku manifestaciju “Da rata više ne bude”i to je početak obeležavanja antifašističke borbe na prostorima bivše Jugoslavije i Republike Srbije. Na predlog Grada Niša i SUBNOR-a ministara Darija Kisić Tepavčević da će ova manifestacija biti republičkog karaktera. To Bubanj i Niš zaslužuju”, istako je Milićević.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare