Obeležen Dan opštine u Vlasotincu i uručena oktobarska priznanja

VLASOTINCE

Svečanom sednicom Skupštine opštine Vlasotince i uručenjem Oktobarskih priznanja, i ove godine obeležen je 10. oktobar, Dan opštine Vlasotince. Iako je reč o oslobođenju Vlasotinca i okoline u Drugom svetskom ratu, delegacije Skupštine opštine i boračkih udruženja položile su vence i cveće na spomenik posvećen borcima iz oba svetska rata, jer je vlasotinački kraj u Prvom, odnosno Velikom ratu oslobođen 7. oktobra, zbog čega je proslava objedinjena. Kao i ranijih godina, svečanoj sednici, pored odbornika, prisustvovali su Novica Tončev, ministar za razvoj nedovoljno razvijenih opština, državni sekretari u ministarstvima Dragan Stevanović, Žikica Nestorović i Dejan Antić, načelnik Jablaničkog okruga Miloš Ćirić, predstavnici Vojske Srbije, predstavnici Ministarstva unutrašnjih poslova, uprave i lokalne samouprave, predstavnici kulture, javno-komunalnih preduzeća, škola i pravoslavne crkve.

Svečanu sednicu otvoreio je Milan Jović, predsednik Skupštine i pozdravio sve prisutne, podsećajući da su oni rado viđeni i uvek dobrodošli u Vlasotince. Tradicionalno, prikazan je dokumentarni film u kome je prikazano šta je sve to rađeno između dva oktobra na području vlasotinačke opštine. Film nas podseća da je tokom godine ulagano u komunalnu infrastrukturu, da su rađeni putevi, ulice, škole, da je ulagano u zdravstvo, u kulturu…

-U najvećem delu pomaka smo napravili u komunalnom sektoru ali da nismo zapostavili ni ostale segmente života i rada. Jasno je da smo na tom putu razvoja uvek imali izazove koji mogu značajno da utiču na realizaciju ali smo ih prevazilazili uz mnogo truda i zalaganja. Verujem da je opšte poznata činjenica da Vlasotince u poslednjih desetak godina u svakom trenutku ima spremno desetine projekata koje može da kandiduje na konkurse resornih ministarstava, što i činimo. I ove godine u realizaciji tih projekata imali smo značajnu pomoć viših nivoa vlasti i predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića. Posvećeni smo tome da u naše mesto donesemo svaki dinar iz drugih fondova, kad god je to moguće. To će biti naše opredeljenje i ubuduće. I to je deo politike za koju se ne samo zalažemo nego u praksi sprovodimo od 2012. godine. Sprovođenjem te politike doprineli smo realizaciji brojnih infrastrukturnih ulaganja, kojih decenijama nije bilo – istakao je predsednik opštine Bratislav Petrović.

Potom su podeljena priznanja. Diplomu „10. Oktobar“ dobio je general-potpukovnik Milosav Simović, komandant kopnene Vojske Srbije, Centar za razvoj Jablaničkog i Pčinjskog okruga, Fondacija Humana srca iz Beograda i prof. dr Dejan Antić. Oktobarsko priznanje u obliku „Pohvale“ dobili su: Đurđijana Jovanović, samostalni savetnik u Sektoru za savremeno stvaralaštvo Ministarstva kulture Republike Srbije, Ana Koešal, direktor Fondacije Ana i Vlade Divac i Suzana Pešić, profesor srpskog jezika Gimnazije „Stevan Jakovljević“. Oktobarko priznanje u obliku „Pohvale sa novčanom nagradom“ od 50.000 dinara dobili su: Miloš Kostić iz Boljara, potporučnik Artiljerijsko-raketne jedinice za protivvazdušna dejstva i jedan od najboljih kadeta Vojne akademije, Elena Stanković, doktor medicine, Matija Stanisavljević i Trubački orkestar Davida Antića za postignute rezultate na 62. Saboru trubača u Guči.

Zahvaljujuči se u ime nagrađenih, prof. dr Dejan Antić, sa Filozofskog fakulteta u Nišu i državni sekretar u Ministarstvu rada, zapošljavanja i boračkih pitanja, istakao je da se Vlasotince nije mirilo ni sa jednom stranom ideologijom i da je tokom istorije čuvalo svoj nacionalni integritet, svoju tradiciju i svoje običaje. On je ovom prilikom, povodom Dana opštine, preneo čestitke i pozdrave ministra Nikole Selakovića.

  • Vlasotince je velika varoš jer u njoj žive vredni ljudi čiji su preci ginuli za našu slobodu. Nikada se nije mirilo ni sa jednom stranom ideologijom i za vreme osmanske okupacije i ropstva u Vlasotincu se očuvao srpski nacionalni duh. Vlasotinčani su za vreme Velikog rata ginuli u jedinicama Prvog pešadijskog puka „Knez Miloš Veliki Moravske divizije“ i na Ceru i Kolubari, ginuli su i u bitkama na Solunskom frontu. U vreme Jablaničko – topličkog ustanka i meštani Šišave i Lomnice digli su se na oružje i plamen tog ustanka preneli i na desnu stranu Morave, i kada se činilo da je noć najcrnja oni su uzeli oružje i branili slobodu svoga naroda. Zato je velika čast kada opština Vlasotince dodeljuje jedno ovakvo priznanje koje se zove Oktobarska nagrada – istakao je prof. dr Dejan Antić.

Na priznanju i izvanrednoj saradnji zahvalila je i Dragana Belenzade, direktorka Centra za razvoj Jablaničkog i Pčinjskog okruga.

Svečana sednica počela je intoniranjem himne „Bože pravde“ u izvođenju Dečjeg crkvenog hora „Sveta Anastasija Srpska“, koji je ovom prilikom izveo i pesme Ovo je Srbija i Gusta mi magla padnala.

U večernjim satima ispred zgrade opštine održan je koncert Danijele Pejčev i Šaka Polumente i duvački orkestar David Antić i Mateja Stѕnisavljević a svoj nastup imali su i duo Anđela i Veljko. (kraj) VS/LJS

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare