Obeležen Dan nauke

LESKOVAC

Naučni klub Centra za stručno usavršavanje za obeležavanje Dana nauke imao je značajnu podršku institucija, organizacija, udruženja i pojedinaca koji se bave obrazovanjem, istraživanjem i naukom.

Po rečima direktorke Centra Emine Jovanović ove godine su u obeležavanju ovog značajnog dana, dana kada je rođen jedan od najvećih naučnika Nikola Tesla, pridružili i: PMF iz Niša, PU „Vukica Mitrović“, Go klub PRO GO iz Niša, Hemijsko-tehnološka škola „Božidar Đorđević Kukar“, Udruženje Teslin toranj u Srbiji, kao i veliki broj nastavnika i ljubitelja nauke.

„Pored učešća u radionicama i interaktivnim postavkama posetiocima su predstavljeni i novi eksponati u Parku nauke. Posebnu podršku ovoj manifestaciji i ove godine dao je grad Leskovac i Centar za promociju nauke koji su osnivači Naučnog kluba i koji prate i podržavaju njegov rad.“

Posetioci su imali prilike da upoznaju urnebesnu hemiju čiji je realizator Hemijsko-tehnološka škola „Božidar Đorđević Kukar“, Naučnu stanicu – Istraživačka soba realizator je Predškolska ustanova „Vukica Mitrović“, vrtić „Naše dete“, predstavljena je misaone igre Go i organizovan turnir u ovoj igri uz pomoć Go klub PRO GO Niš. Za zanimljive eksperimente iz fizike zaduženi su bili Dragan Stošić i Predrag Stojanović, profesori fizike, uz čiju pomoć su mogla da se posmatraju nebeska. Radionicu robotike realizovala je Oxford school Leskovac. Održano je i predavanje o Nikoli Tesli uz pomoć Udruženja „Teslin toranj u Srbiji“ i Udruženja inženjera i tehničara Leskovac. Priređena je i interaktivna prostavka PMF-a Niš.

Gradonačelnik Goran Cvetanović, otvarajući manifestaciju, podsetio je da je prošlo 163 godina od rođenja Nikole Tesle.

„Mnogobrojnim pronalascima on je zavredio da se dan njegovog rođenja obeležava kao praznik. Grad Leskovac neguje sećanje na čoveka koji je bio ispred svog vremena i bez čijeg izume ne možemo da zamislimo današnji savremeni svet. Ujedno prepoznajemo i važnost promocije nauke među mladim ljudima, kojima na ovaj način omogućavamo da prošire svoja saznanja, da steknu nove veštine, ali i upoznaju nove drugare. Mi ćemo nastaviti da podržavamo mlade naučnike, a naš osnovni zadatak je da prepoznamo i damo šansu mladim talentima jer, možda, baš među vama sedi neki novi Nikola Tesla.“

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare