Obeležen Dan mladih

NIŠ

Povodom 1.septembra Dana mladih Niša u velikoj sali Skupštine grada održana je svečana sednica Saveta mladih, odnosno tribina na temu preduzetništva mladih.

Sednici su prisustvovali gradonačelnik Niša Darko Bulatović,predsednik Skupštine Grada Niša Rade Rajković i brojni predstavnici mladih i nevladinog sektora.

Gradonačelnik Bulatović je u obraćanju mladima najpre čestitao dan kojim grad ukazuje počast OMLADINI koja je itekako važan segment društva ,jer predstavlja pokretačku snagu ,ali i budućnost ovog grada i zemlje.

„Želimo da istaknemo vaš značaj i za Grad i za društvo u celini ,ali ne želimo da se zadržimo samo na rečima već da konkretnim akcijama uz povećanu finansijsku pomoć pokažemo da nam je stalo do naših mladih naraštaja”rekao je gradonačelnik i najavio da će u periodu pred nama tokom kreiranja novog budžeta biti izdvojena značajno veća sredstva za organizacije i projekte mladih.

“Sledeće godine ćemo povećati 100 posto budžet za Kancelariju za mlade. Videli ste I kroz njihove aktivnosti , projekte I sve ono što je za ovih godinu dana bilo, da oni zaslužuju podršku “ dodao je Bulatović.

Aca Ilić iz organizacije “Eneka” govorio je o tome na koji način mladi mogu da pokrenu vlastiti posao. On je rekao  da ono što najviše muče mlade kod pokretanja sopstvenog posla izvor finansiranja I dostupnost informacija, a kasnije I plasman robe.

“ Mi se trudimo da kroz naše poslovne obuke I kroz mentorsjku podršku pružimo pomoć mladim preduzetnicima da u prvim godinama što uspešnije pokrenu svoj biznis”. On je rekao da je ovo prilika da se svim mladim ljudima koji su došli na tribinu da se predstave šanse koje im se pružaju, izvori finansiranja .

On je dodao da je proizvodnja, naročito proizvodnja hrane I IT sektor najviše interesantni mladima. Podsetio je na primere dobre prakse koje “Eneka I “Filip Moris” sprovode poslednjih godina u Nišu.

Grad Niš pomaže mladima preko Kancelarije za mlade.

 

U Savetu za mlade kažu da je saradnja između grada Niša I omladinskih organizacija dobra.

“ Pre nekoliko dana doneta je odluka o konkursima koji su bili raspisani za mlade. Tada su tri ipo miliona dinara dodeljene omladinskim organizacijama koje su projektima za mlade konkurisali za budžetska sredstva”, rekao je Dušan Ćirić predsednik Saveta za mlade Skupštine Grada I podsetio na obećanje da će se iduće godine , po onećanju gradonačelnika sredstva za projekte mladih dvostručiti.

Predsednik Skupštine Rade Rajković rekao je da predstoji kompleksan I obiman posao da se mladima pruži što bolji uslovi za budućnost.

“Mi ćemo u narednom periodu biti snaga koja će mlade ljude što više promovisati, a borićemo se I za to da mladi ljudi ostanu ovde u našem gradu, da ne zaobilaze naš grad I da odlaze u prestonicu ili inostranstvo” rekao je Rajković.

Dan mladih biće obeležen nizom edukativnih, zabavnih sadržaja.

Večeras će se održati koncert Dejana Petrovića I Big benda.

Niš će za dane vikenda biti centar omladinskog života. Organizovaće se mnoge sportske I kulturne manifestacije.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare