Obeležen Dan kopnene vojske i Dan pešadije

NIŠ

Dan Kopnene vojske, Dan pešadije i Krsnu slavu Kopnene vojske Svetog velikomučenika, čudotvorca i pobedonosca Georgija – Đurđic, pripadnici Komande Kopnene vojske i jedinica Kopnene vojske, dočekali su liturgijski, u bogoslužbenim prostorima, i radno, na poligonima i vežbalištima.

                                  Pripadnici Komande Kopnene vojske, obeležili su slavu Kopnene vojske i Komande Kopnene vojske, bogosluženjem u bogoslužbenom prostoru komande. Službu su vršili protojereji-stavrofori Branko Cincarević i Vlajko Grabež sa vojnim sveštenicima majorom Đorđem Dimićem, protojerejem i kapetanom Ivanom Ganićem, jerejem. Rezanje slavskog kolača bilo je u Domu vojske – Niš.

                             Delegacija Kopnene vojske koju su činili komandant Kopnene vojske general-potpukovnik Milosav Simović i pukovnici Dragan LJubić i Goran Stamenković, položila je venac na spomenik u parku na Trgu Kralja Aleksandra Ujedinitelja.

                            Obeležavanje praznika je nastavljeno u niškom Domu vojske. Posle intoniranja himne „Bože pravde“ u izvođenju Vojnog orkestra – Niš, povodom Dana Kopnene vojske, pročitane su čestitke predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića, ministra odbrane Miloša Vučevića i načelnika Generalštaba generala Milana Mojsilovića.

                              U svom obraćanju, general Simović je podsetio prisutne na istorijske činjenice, ukazao na neprolazne vrednosti i odao priznanje svim pripadnicima Kopnne vojske na profesionalnom, požrtvovanom odnosu i nesebičnom zalaganju prilikom izvršavanja zadataka.

                            Komandant Kopnene vojske je naglasio, da je Kopnena vojska u ovoj godini izvela 1747 gađanja iz naoružanja rodova, uključujući i gađanja iz novouvedenog borbenog-protivoklopnog sistema Kornet.

                           Tokom obraćanja, komandant Kopnene vojske je istakao: „Ako nam duše budu uz Boga, srca sa našim porodicama, a snaga, čast i dostojanstvo, uz državu, majku i otadžbinu Srbiju, izdržaćemo sve nedaće i belosvetske prevare”.

                         „Naš vojnički hleb ima tvrdu koru, ali nije grešan. On je osveštan mukom, znojem i krvlju. Često je gorak i suv. Ali je ukusan, jer je pošten, častan i ne zastaje u grlu.”, dodao je Simović.

                         Nakon obraćanja komandanta, pročitane su i naredbe o unapređenjima i dodeljenim medaljama i odlikovanjima.

                        Kopnena vojska obeležava svoj praznik- 16. novembar, u znak sećanja na početak slavne Kolubarske bitke, koja je u istoriju ratovanja ušla kao jedinstveni primer da se vojska kojoj je predviđen potpun slom, za kratko vreme reorganizuje, pređe u kontraofanzivu i nanese neprijatelju                   odlučujući poraz. Ovaj dan se obeležava i kao Dan roda pešadije, najmasovnijeg roda u jedinicama Kopnene vojske i Vojske Srbije.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare