Obeležen Dan devojčica u Vlasotincu

VLASOTINCE

Tehnička škola Vlasotince, jedna od šest škola učesnica u projektu Nemačke razvojne saradnje „Dijalog o zapošljavanju mladih, Inicijativa i dualno obrazovanje“ (DECIDE), i ove godine je učestvovala u Danu devojčica, manifestaciji međunarodnog karaktera, ustanovljenoj na nivou Ujedinjenih nacija koja se obeležava svakog četvrtog četvrtka u aprilu.

Tim povodom je u četvrtak 21. aprila 15 devojčica učenica završnih razreda Osnovne škole „Desanka Maksimović“ iz Grdelice, u pratnji dve nastavnice, posetilo slovenačku kompaniju  ELRAD Srbija d.o.o. u Vlasotincu koja se bavi proizvodnjom elektronskih komponenti za električne uređaje. Nakon prezentacije kompanije i radnih pozicija na kojima su zaposlene žene, devojčice su uz sve predviđene mere zaštite imale priliku da obiđu pogon i neposredno vide kako se odvija proizvodni proces, od samog početka do finalnog proizvoda. Posetu učenica osnovne škole organizovao je tim za karijerno vođenje i savetovanje Tehničke škole Vlasotince koja sa kompanijom Elrad Srbija već nekoliko godina uspešno sarađuje u realizaciji dualnog obrazovanja.  Učenje kroz rad u ovoj kompaniji realizuju učenici obrazovnog profila industrijski mehaničar i tehničar mehatronike za koji se poslednjih godina sve više odlučuju i devojčice.

Povodom obeležavanja Dana devojčica, projekat DECIDE podržava srednje stručne škole koje učestvuju u ovom projektu u organizaciji susreta učenica sa uspešnim ženama koje mogu da im budu uzor i inspiracija u ostvarivanju ličnih i profesionalnih ciljeva. Devojčice imaju priliku da upoznaju žene na rukovodećim pozicijama i one sa uspešnim karijerama u sektoru informaciono-komunikacionih tehnologija, zanatsko-tehničkim zanimanjima, inženjerstvu i ostalim oblastima u kojima su žene manje zastupljene.

Cilj manifestacije Dan devojčica je da se devojčice i devojke osnaže da se prilikom odabira svojih profesija i budućih karijernih puteva rukovode ličnim interesovanjima, talentima i sposobnostima, a ne stereotipnom podelom na „muška“ i „ženska“ zanimanja. Nemačka razvojna saradnja je kroz različite projekte koje realizuje GIZ od 2011. godine uključena u obeležavanje ovog dana. Do danas je preko 10.000 devojčica i devojaka učestvovalo u manifestaciji. Ove godine Dan devojčica se obeležava dvanaesti put zaredom u Srbiji. Nakon dve godine obeležavanja manifestacije isključivo virtuelnim putem, ove godine se aktivnosti i posete realizuju i uživo.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare