Obeležen 11. novembar, Dan primirja u Prvom svetskom ratu

VRANJE

Ispred Spomenika žrtvama bugarskog okupatora u centru Vranja prigodnim govorom i polaganjem cveća i venaca obeležen je Dan primirja u Prvom svetskom ratu.

Okupljenim građanima, predstavnicima brojnih udruženja, vojske, policije i ustanova obratio se predsednik Skupštine grada Dejan Tričković.

On je podsetio na značajnu ulogu naše zemlje u tom ratu, kao i na ogroman broj žrtava koje je Srbija imala.

Prema zvaničnim podacima Sbija je izgubila 30 odsto ukupnog stanovništva, odnosno 1.250.000 ljudi.

„Mnogo je ratova koji su obeležili srpsku istoriju, mnoga su stradanja srpskog naroda zarad slobode, mnogo je bitaka kojima smo vraćali mir na vekovna ognjišta. Okupljeni, danas čuvamo sećanje na slavne pretke i junaštvo našeg naroda tokom jednog od najdramatičnijeg perioda ljudske prošlosti, tokom Prvog svetskog rata. Nemoguće je govoriti o Prvom svetskom ratu, a ne spomenuti veličinu žrtve ali i doprinos koji je mali narod sa Balkana pružio za njegovo okončanje. Napadnuta od strane tri carstva, tadašnja Kraljevina Srbija nije branila interese poput ostalih zaraženih strana. Srpski narod vodio je rat protiv okupatora, borio se za ideale slobode, za opstanak naroda i države“, rekao je Tričković.

On je dodao da je Dan primirja prilika da iznova odamo počast slavnoj srpskoj vojsci, golobradim mladićima, čija nas je ljubav prema zemlji održala u odsudnim trenucima golgote i izgnanstva.

„U vremenu koje je rušilo slobodu, suverenitet, svako ljudsko dostojanstvo, kroz pobede i poraze, kroz albanske gudure i plavu grobnicu ispisivali su legende, one koje i dan danas izazivaju poštovanje“.

Dan primirja obeležava se u znak sećanja na 11. novembar 1918. godine, kada je u Francuskoj, u specijalnom vagonu maršala Ferdinanda Foša, potpisano primirje u Prvom svetskom ratu.

Taj datum se obeležava na vidljiv i upečatljiv način nošenjem amblema Albanske spomenice na kome je cvet Natalijina ramonda. Ovaj državni praznik u Srbiji je prvi put zvanično obeležen 2012.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare