Obeležavanju slave eparhije vranjske Svetog Justina ćelijskog i vranjskog prisustvovao patrijarh

VRANJE

Vladika Pahomije sa sveštenstvom i monaštvom, gradsko rukovodstvo ali i brojni vernici, dočekali su srpskog patrijarha Porfirija ispred porte gradskog Sabornog hrama u Vranju.

Povodom slave eparhije vranjske u Sabornom hramu u Vranju svetu arhijerejsku liturgiju služio je njegova svetost, patrijarh srpski gospodin Porfirije, uz sasluženje velikog broja arhijereja, crkvenih velikodostojnika srpske pravoslavne crkve i monaštva i sveštenstva eparhije vranjske.

„Izuzetno se radujem što smo sabrani u ovom velelepnom hramu. Zahvaljujući dvojici podvižnika Ocu Justinu i Ocu Pajsiju Svetogorcu koji su obitavali u Svetom Prohoru Pčinjskom duh svetlosti, duh jevanđelja u ovom gradu i prostoru više je nego prepoznatljiv i evo živi i u vama. Verujem da će biti tačka oslonca i vama i pokolenjima koja dolaze“, rekao je u svojoj besedi patrijatrh Porfirije.

Nakon liturgije održana je i litija ulicama grada do rodne kuće Svetog Justina, gde je obavljeno rezanje slavskih kolača i izabran kum za narednu slavu.

Patrijarh srpski Porfirije uručio je nagrade najboljim učenicima na takmičenju iz veronauke koje je organizovala eparhija vranjska.

Nagrađeno je 19 polaznika veronauke svih urasta, od predškolaca do učenika srednjih škola.

Otac Justin Popović, Vranjanac, bio je jedan od najvećih savremenih duhovnika i teologa kod nas.

Odlukom Svetog arhijerejskog sabora SPC Justin Popović je 2. maja 2010. godine kanonizovan u red svetitelja SPC.

Srpska pravoslavna crkva mu je posvetila 14. jun u crkvenom kalendaru.

Eparhija vranjska prvi put obeležila je svoju slavu 2016. godine.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare