Miodrag Stanković: Završni račun Grada Niša za 2020. dokumentuje da su rezultati gradske vlasti 0!

NIŠ

„Budžet Grada Niša za 2020. godinu iznosio je 11 milijardi i 207 miliona dinara. Ono što karakteriše budžet je solidna realizacija, kad pogledamo procentualno izvršenje od 80%, ali slaba realizacija u onom segmentu koji podrazumeva kreativnost i angažovanje lokalne samouprave“ – izjavio je Miodrag Stanković, odbornik u Skupštini Grada Niša.

„Realizacija programa uređivanja i izgradnje je nikakva, investicija nema, realizacija ozakonjenja nikakva, novoizgrađenih objekata nema. Iz godine u godinu ponavlja se ista priča.

Ono što brine je veoma mala naknada za uređivanje građevinskog zemljišta. U 2019. godini je planirano 90 miliona, a u 2020. godini samo 5 miliona dinara, a realizacija je svega milion i 300 hiljada dinara. U 2012. godini je realizacija naknada za uređivanje građevinskog zemljišta iznosila 329 miliona dinara. To govori da ova vlast nije ništa niti radila niti gradila“ – rekao je Stanković.

„Veoma slaba realizacija prihoda od imovine, dobara i usluga, naknada za uređivanje građevinskog zemljišta, odnosno svih prihoda gde aktivizam lokalne samouprave dolazi do izražaja.

Završni račun pokazuje da je porez na imovinu uvećan za oko 300% u odnosu na 2012. godinu. Ostvaren je prihod u 2020. godini od poreza na imovinu u iznosu od čak milijardu i 244 miliona dinara. U 2012. godini je taj prihod bio 340 miliona dinara, što kazuje da ova vlast punih 9 godina živi na grbači naroda“ – dodao je Stanković.

„Realizacija kapitalnih projekata je samo 68%. Priprema i izrada svih vrsta urbanističko-tehničkih dokumenata, realizacija svega 32%, izgradnja kanalizacione mreže realizovana samo 17%, izgradnja obdaništa u Novom selu 26%, a uređenje Trga Kralja Milana o kome se toliko govori samo 45%. Pored toga što se kapitalni projekti iz godine u godinu prepisuju, njihova realizacija se iz godine u godinu odlaže.  

Od planiranih sredstava u osnovno obrazovanje realizovano oko 310 miliona, od čega je samo 268 miliona za pokriće tekućih rashoda, za tekuće popravke i održavanje 17 miliona, a za mašine i opremu samo 22 miliona dinara. Za srednje obrazovanje utrošena sredstva u iznosu od 162 miliona, 133 za tekuće rashode, a samo 8 miliona za tekuće popravke i održavanje, odnosno za zgrade i objekte oko 10 miliona dinara. Tek nešto više od 60% realizacije za osnovno i srednje obrazovanje. Grad koji ne ulaže u obrazovanje je Grad koji nema perspektivu i budućnost. 

Grad Niš ima veće rashode za zaposlene u 2020. godini, čak 2 milijarde i 300 miliona, znači 177 miliona više nego u 2019. godini. Usluge po Ugovoru 617 miliona, specijalizovane usluge 776 miliona. Znači ukupno milijarda 393 miliona samo na usluge. Grad je mogao mnogo toga da uradi s ovim novcem, ali je taj novac otišao na partijsko zapošljavanje.

U 2019. godini donacije su ostvarene u iznosu od 32 miliona, a u 2020. godini oko 4 miliona dinara. To je sramota za jedan ozbiljan Grad koji je centar jugoistočne Srbije. 

Za realizaciju programa za bezbednost saobraćaja utrošeno je oko 2 miliona dinara, što znači samo 21% u odnosu na plan. Toliko sam govorio da treba pojačati mere se o bezbednosti u saobraćaju, po ovome vidimo da se sve završilo samo na obećanjima lokalne vlasti “ – dodao je Stanković.  

„Niška vlast je još jednom pokazala da niti dobro planira niti ima rezultate kojima može da se pohvali“ – zaključio je Stanković. 

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare