Obeležavanju dva jubileja eparhije vranjske prisustvuje patrijarh Porfirije

VRANJE

Povodom  950 godina manastira prepodobnog Prohora Pčinjskog i 700 godina od upokojenja drugog ktitora manastira Svetog kralja Milutina, eparhija vranjska priprema prigodan program kojim će biti obeležena ova dva značajna jubileja.

Centralna svečanost, kojoj će prisustvovati njegova svetost patrijarh srpski Porfirije planirana je za vikend, odnosno 12. i 13. juna, rekao je, na konferenciji za novinare, episkop vranjski Pahomije, koji je najavio da će ova, kao i prethodna godina, biti u znaku devet ipo vekova manastira.

On je dodao i da će predstojeće aktivnosti biti u slavu drugog ktitora manastira kralja Milutina.

U subotu, 12. juna, je predviđeno održavanje Međunarodne konferencije pod nazivom „Crkva pred izazovima savremenog sveta“.

Centralna proslava, u nedelju, počeće Svetom liturgijom koju će služiti patrijarh srpski Porfirije, a tačno u podne biće održana Svečana akademija na kojoj će besediti akademik Slavenko Terzić. Nakon toga sledi kulturno-umetnički program.

„Ono što smo želeli da uradimo ovim programom jeste da predstavimo kulturnu baštinu našeg naroda sa ovog prostora kroz pesmu i igru, pa otuda veliki broj kulturno-umetničkih društava, iz Kumanova, Hana, Rakovca, Bujanovca, Vranja. Želeli smo da kulturnu baštinu našeg naroda predstavimo na što verodostojniji način, a mislim da su pesma i igra itekako pogodne za tako nešto“, rekao je veroučitelj Stevan Milošević, koji je zadužen za organizaciju ovog dela programa.

Pokrovitelj ovih jubileja je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Praznično će biti i u ponedeljak, 14. juna, kada će eparhija obeležiti svoju slavu, Svetog Justina vranjskog i ćelijskog. Svetu liturgiju će predvoditi patrijarh srpski Porfirije.

Prati
Obavesti me o
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare