Obeležavanje Svetskog dana turističkih vodiča u Nišu

NIŠ

U ponedeljak, 21. februara,  vodiči i turistički radnici u celom svetu obeležavaju Svetski dan turističkih vodiča. Međunarodna federacija udruženja turističkih vodiča, sa sedištem u Beču, ustanovila je ovaj dan daleke 1990. godine i od tada se svake godine on proslavlja, sa temom koja je vezana i za Svetski dan turizma.                      

„Nakon protekle godine koja je sa 2020-om, bila jedna od najtežih za sve radnike turističkog sektora, ne samo kod nas, već u celom svetu, nastupajuća 2022. godina se očekuje sa velikom nadom i željom, jer smo svedoci činjenice da su zatvorene granice i prestanak dolaska turista pogubni ne samo za naše finansije, već i za našu kulturu, umetnost, religiju, postojanje. S toga, uz pomoć naših prijatelja, niških turističkih agencija, koje stoje sa nama na istom putu oporavka turizma, Udruženje turističkih vodiča Srbije u Nišu, ove godine za Dan vodiča organizuje tri besplatne, autobuske, turističke ture“, kažu u Udruženju turističkih vodiča Niš.

                    Prva tura je „Putovanje kroz Prvi Svetski rat“. Organizovana je poseta  Francuskom i Britanskom vojničkom groblju iz Prvog svetskog rata, na Delijskom visu, poseta spomeniku Dragutinu Matiću u Gadžinom Hanu, priča o podvizima srpske vojske tokom Prvog Svetskog rata. Nakon toga, organizovana je poseta vinariji u Malči, uz priču o Niškoj banji, Sićevačkoj i Jelašničkoj klisuri, Orijent Edžpresu.

                   Druga tura nosi naziv „Religijska tura – SPC na teritoriji grada Niša“. Organizovana je poseta Sabornoj crkvi (mali i veliki hram), crkvi Sv. Nikole, crkvi Sv. Pantelejmona, crkvi Vaskrsenja Hristovog, pri Bogoslovskoj prizrenskoj školi, sa sedištem u Nišu. Oni koji izaberu ovu turu čuće priče i o crkvi Sv. Luke, crkvi Sv. Cara Konstantina i Carice Jelene i crkvi Sv. Vasilija Ostroškog na Duvaništu. Organizovana je i manastirska autobuska tura sa posetom manastirima Sv. Roman, Đunis, Adrovac.

                  „ Kao i svake godine, kada je prilika da se družimo za Dan turističkih vodiča, tako i ovoga puta veliku zahvalnost dugujemo prijateljima naše akcije, turističkim agencijama Nitravel, Euroturs i Vin Travel, vinariji Malča, kao i Prizrenskoj Bogosloviji Sv. Kirila i Metodija u Nišu, Vladikinom dvoru i Sabornom hramu, Narodnom muzeju Niš, opštini Palilula i opštini Gadžin Han“, kažu u Udruženju turističkih vodiča Niš.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare