Dvanaestogodišnja Elena Stojanović prodala slike na aukciji koja je organizovana za kupovinu slikarskog materijala

NIŠ

Priča o talentovanoj Eleni Stojanović iz Donjeg Dušnika i aukciji njenih slika kako bi od pomoći dobrih ljudi dobila podršku za svoj rad i kupovinu slikarskog materijala kako bi  nastavila sa slikanjem izazvala je veliku pažnju javnosti. Prvu aukciju slika dvanaestogodišnje Elene, učenice 6 razreda osnovne škole koja je istovremeno i jedini učenik u ovom razredu, pokrenuo je na društvenim mrežama otac Dušan Janković.

     Elena predele koji je okružuju veštim potezima kičice prenosi na slikarsko platno, a da to radi uspešno pokazalo se na prvoj aukciji kada je prodala četiri svoje slike i svojim radom obezbedila 200 eura i 11.000 dinara. Otac Dušan kaže da se priprema nova aukcija slika kako Elena ne bi brinula o tome da li može da nastavi sa slikanjem. Ni Parohija zaplanjska nije zaboravila na Elenu pa je njen rad nagradila lepim pokonom, laptopom.

     “Naša parohija je siromašna decom i to meni kao svešteniku najteže pada, međutim svako dete koje imamo je pravi biser. Jedno od njih je Elena. Ima samo 12 godina, a jako je talentovana za slikanje”, kaže Dušan Janković, paroh zaplanjski.

    Elena  živi samo sa ocem koji radi na povremenim poslovima. Kupovina slikarskog pribora za njih predstavlja veliki izdatak, ali i pored toga devojčica ne odustaje od slikanja.

    „Počela sam da slikam pre dve godine. Tako ispunjavam slobodno vreme kada završim sa obavezama u školi. Najradije crtam i slikam pejzaže i divlje životinje“, kaže Elena.

     Sveštenik Dušan Janković u svojoj obajvi na Fejsbuku je naveo da je Elena izuzetno talentovana i da će novac od prodaje slika iskoristiti za usavršavanje svog talenta. 

    „Ideja je mnogo značajnija od same kupovine materijala za slikanja.  Ideja je bila  da devojčica oseti da od svog rada nešto dobija,  a to će umeti da ceni i  biće motivisana da nastavi da radi na sebi i da se usavršava”, napiso je otac Dušan u objavi na Fejsbuku.

    Elena nikada do sada nije uzimala časove crtanja i slikanja. Sada se situacija menja, pa je Škola slikanja „Dante“ u Nišu ponudila ovoj talentovanoj devojčici godinu dana besplatnog učenja slikanja kod njih.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare