O zaštiti prava deteta

NIŠ

 

Povodom predstavljanja inicijative za ratifikaciju Opcionog protokola o komunikacijskim procedurama žalbenom postupku uz Konvenciju o pravima deteta (OP3 KPD), u Nišu je  održana konferencija za novinare na kojoj je predstavljena ova inicijativa.

Inicijativu za ratifikaciju pokrenuli su predstavnici Otvorenog kluba, MODS-a i Kancelarije Zaštitnika građana 2015. godine, nakon čega je Akcionim planom za primenu Strategije prevencije i zaštite od diskiminacije planirana izrada nacrta zakona o ratifikaciji za 2016. godinu. Međutim, ovaj nacrt nije izrađen. O ovoj temi govorili su Olgica Beba Bajić,  direktorka Otvorenog kluba, Jovana Čanji-Aranđelovićkoordinatorka projekta I Jovan Marinković, lokalni koordinator za Niš.

Da  bi unapredili zaštitu, promociju i sprovođenje prava deteta, u skladu sa Konvencijom o pravima deteta UN, predstavnici Otvorenog kluba su, sa partnerskim organizacijama, pokrenuli inicijativu za priznavanje Opcionog protokola o komunikacijskim procedurama/žalbenom postupku uz Konvenciju o pravima deteta (OP3 KPD). Taj Protokol omogućava deci rešavanje slučajeva ozbiljnog kršenja njihovih prava koji ne mogu biti rešeni na nacionalnom nivou.

“Projekat Dečja prava u priči I praksi je projekat koji finansira Delegacija EU u Srbiji, kroz EIDHR program, a realizuje Otvoreni klub Niš i Centar za Kreativni razvoj iz Knjaževca, uz podršku saradnika iz Pirota, Prokuplja, Svrljiga, Zaječara, Vranja i Bujanovca sa ciljem da se na lokalnom nivou razviju mehanizmi zaštite prava deteta ali I da se na nacionalnom nivou ratifikuje odnosno radi na priznavanju trećeg opcionog protokola uz Konvenciju o pravima deteta. Konvencija o pravima deteta nije sadržala žalbene procedure. To znači da, ako su prava deteta prekršena, a država nije dala adekvatno rešenje, deca i njihovi predstavnici nemaju kome da se obrate. Priznavanjem ovog Protokola deci se pruža mogućnost da se obrate Komitetu za prava deteta u Ženevi, koji je zadužen za sprovođenje Konvencije o pravima deteta, čiji smo potpisnik još od 1989.“, rekla je direktorka Otvorenog kluba Olgica Beba Bajić. Ona dodaje da primena Opcionog protokola nije moguća, dok se ne donese Zakon o priznavanju ovog protokola.

Za 18 meseci koliko je projekat trajao sprovedeno je niz aktivnosti – treninzi, radionice, takozvani stori trening , konkursi za najbolje priče o kršenju prava deteta, štampanje brošure sa najuspešnijim pričama, konkurs za logo, javne diskusije , lokalne kampanje . Pored svih tih aktivnosti ono što je krajnji rezultat je  inicijativa za ratifikaciju Trećeg opcionog protolola koji omogućuje deci, odnosno njihovim zastupnicima da pokrenu žalbeni proces .

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare