O toplanama, energetici i zaštiti životne sredine na jednom mestu

NIŠ

Mašinski fakultet iz Niša i Društvo termičara Srbije, organizuju 20. konferenciju termičara Srbije pod nazivom „Simterm.4E“. Konferencija će se održati od 18 do 21. oktobra u hotelu „Tami“ u Nišu, a cilj konferencije je okupljanje stručnjaka iz oblasti energetike. Prva konferencija održana je još 1962. godine, i kroz različite društvene izazove nastavila je sa radom i tradicijom okupljanja najvećih naučnika iz oblasti energetike.Konferencija će okupiti učesnike iz 25 zemalja.

                               „Ratovi i ekonomski problemi doveli su do prekida konferencije nekih godina, ali već par godina se konferencija redovno organizovala u Sokobanji, ali smo se ove godine odlučili da konferenciju organizujemo u našem carskom Gradu“, kaže profesorka dr Mirjana Laković, predsednica Organizacionog odbora konferencije.

                               U četiri dana trajanja konferencije predstaviće se preko 100 naučnih radova u ukupno 15 oblasti energetike, autora iz 25 zemalja sveta, čime Niš učvršćuje svoju poziciju prestonice nauke o energetici na prostorima Zapadnog Balkana.

                             „U zvaničnom, naučnom delu konferencije, o najznačajnijim dostignućima i gorućim problemima u svetlu energetske krize i energetske tranzicije, govoriće eminentni stručnjaci iz zemlje i inostranstva. Teme konferencije povezuju 4 neraskidivo povezane oblasti nauke – energiju, efikasnost. ekologiju i ekonomiju. Ono što je sa aspekta društveno gorućih pitanja od velikog značaja jeste i početak grejne sezone, čemu će biti posvećen poslednji dana rada konferencije. Panel sa predstavnicima svih najvećih toplana u Srbiji biće održan u petak, 21.10.2022“, ističe profesorka Laković. Paneli koji su i do sada organizovani na ovaj način pokazali su se odličnim alatom za postizanje stabilnijeg snabdevanja toplotnom energijom, ali i uspostavljanje komunikacije između potrošača i proizvođača toplotne enrgije.

                         U okviru konferencije, profesorka Laković ističe posebno dan posvećen studentima i mladim istraživačima.

                            „Želimo da motivišemo mlade ljude da se bave naukom i naučno-istraživačkim radom. Posebno je značajno i za nas kao univerzitetske profesore, ali i za naše studente da sagledamo neophodnost inovacija u obrazovanju novih naraštaja energetičara, o čemu će govoriti akademik Milun Babić, čije neizmerno iskustvo u oblasti energetike i obrazovanja daje pečat ovom događaju“, dodaje Laković.                             Očekuje se da konferenciju otvore predstavnici Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Ministarstva rudarstva i energetike, predstavnici Grada Niša, dok će prisutni biti svi dekani tehničkih fakulteta iz okruženja, kao i veliki broj stručnjaka iz ove oblasti

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare