O PWW i Parking servisu: Da li novac iz budžeta grada odlazi u privatne firme?

LESKOVAC

(12.9.2017)

Drugog dana sednice Skupštine grada Leskovca bilo je reči i o regulisanju rada firme „Metroparking jug“ koja posluje na području grada.
Predsednik anketnog odbora Nenad Filipović iz Jedinstvene Srbije, koji je odbor ocenio kao nepolitički i u interesu gradjana, rekao je da kada je 2009. godine ugašen JKP „Parking Servis“ raspisan je konkurs na koji se javilo preduzeće „Parking sistem i garaže“ Beograd. U konkursu je stajalo da će ugovor sa firmom iz Beograda biti potpisan do 25 godina, medjutim, prilikom potpisivanja ugovora stoji „na 25 godina“.


Filipović je ocenio da je neophodno raskinuti ugovor sa „Metroparkingom jug“ prvenstveno zbog toga što nisu ispunjeni svi uslovi iz prvobitnog ugovora.
„Trebalo je da 2015. i 2016 godine uloži 30 miliona dinara u izgradnju garaže i parterne garaže. Takodje, plan je bio i da napravi 2.500 hiljade parking mesta, ali on je dao samo 1.000. Glavni problem jeste mali broj parking mesta“, kaže Filipović i dodaje da bi trebalo da se izbace SMS poruke i da se odredi mesto gde će gradjani moći da kupuju parking karte.


Gradonačelnik Leskovca, Goran Cvetanović, na sednici je konstatovao da je ugovor sa tom firmom pravljen u vreme Demokratske stranke.
„Bio sam u Komisiji i posle prvog sastanka sam dao ostavku, jer nisam hteo da učestvujem u tome. Ja sam, kada sam postao gradonačelnik, ubacio aneks da umesto 10 odsto „Metroparking jug“ daje gradu 30 odsto od svojih prihoda“.
Cvetanović je izjavio i da je spreman da pregovara sa čelnicima firme i pozvao opoziciju da i oni učestvuju u pregovorima. Pregovori će se voditi oko visine prihoda od parkiranja odnosno da firma ne uplaćuje gradu samo 30 odsto kako je ugovorom predvidjeno, već 50 odsto. Odlučeno je da će Komisiju činiti gradonačelnik Goran Cvetanović, Bratislav Prokopović iz SDS-a, i Saša Stojanović iz Demokratske stranke.
Odbornici opozicije bili su saglasni oko oslobadjanja grada Leskovca i gradjana od, kako kažu, „pošasti parking servisa“.
„Ugovor nije mogao da se raskine, jer su napravili aneks koji ih štiti i pri tom je bespravno i protivzakonito potpisan u startu. Uslovi ugovora nisu ispoštovani, a to su iz Gradske uprave tolerisali. Gradjane Leskovca „Metroparking jug“ pljačka svakodnevno i još ta firma ima i saučesnike iz uprave. Mi plaćamo parkiranje, a ukoliko nam se desi havarija na autu, za to „Metroparking“ nije odgovoran. Plaše gradjane tako što im šalju advokate i izvršitelje. Pauk ne treba da ide po gradu i da puni budžet za 20 miliona dinara od kazni, a u Beogradu je samo 6 miliona dinara na godišnjem nivou. A šta je sa policajcima koji idu zajedno sa radnicima parking servisa?“, upitao je odbornik SDS-a, Nenad Zdravković.


On smatra da treba da se osnuje gradsko preduzeće zaduženo za regulisanje stacionarnog saobraćaja i da se jedino tako može pomoći gradjanima.
Bratislav Prokopović, odbornik iz SDS-a, tokom rasprave, naveo je da je kazna za odnošenje vozila 14.000 dinara ili više, u zavisnosti od težine automobila.
„Kazna se plaća za nepropisno parkiranje na trotoaru, a pauk jedino može da nosi auto, samo ukoliko remeti nesmetano odvijanje saobraćaja. Kamion, pauk nikako ne bi mogao da digne i zato se za kamion plaća samo mandatna kazna od 5.000 dinara ili 2.500 ukoliko se plati u roku od 7 dana“.
Prokopović je, povodom saradnje saobraćajne policije sa radnicima parking servisa, rekao da bi trebalo da im se ukine pomoć policije i u tom slučaju pauk ne bi mogao da digne nijedno vozilo.
„Ugovori potpisani sa parking servisom su loši, a krivica je i na našoj strani. Ovaj ugovor se može raskinuti, ali ne postoji dobra volja da se to uradi“, rekao je odbornik Nebojša Cakić.
Na njegovu izjavu reagovao je Žikica Stefanović, diplomirani pravnik koji je saopštio da je on potpisao ugovor sa „Metroparkingom jug“. Tvrdi da je on potpuno validan i zakonit.


Problem sa preduzećem, Saša Stojanović iz DS-a, povezao je sa političkom partijom SPS, iako je ugovor potpisan za vreme Demokratske stranke. On je predložio da se visina doplatne karte definiše u skladu sa visinom dnevne karte i rekao da pauk, pre svega, ima preventivnu, edukativnu funkciju.
Tokom rasprave, za reč se javio i predsednik Odborničke grupe vladajuće stranke, Predrag Ivanović koji je prozvao opoziciju i rekao im da se ne ponašaju kao dušebrižnici i da rešenje ovog problema nije formiranje javnog preduzeća za parking servis, jer se prethodno nije dobro pokazalo.
Na sednici nastala je i pometnja povodom prisustva direktora „Metroparkinga jug“.
Izveštaj anketnog odbora o sagledavanju komunalne delatnosti pomenute firme je na 13. sednici Skupštine Leskovca usvojen, za razliku od izveštaja anketnog odbora koji je podneo opozicionar Nebojša Cakić o poslovanju preduzeća zaduženog za komunalni otpad Porr Werner Weber Ruma (PWW).


Nebojša Cakić je obavestio odbornike Skupštine da je rad anketnog odbora opstruiran i da su aneksi ugovora, kako je on ocenio, potpisanog sa ovom fimom, „na štetu grada i u korist inostrane firme“.
„Izgradnju reciklažnog centra predvidjenu ugovorom nisu uradili, a za to je trebalo da izdvoje 17 miliona evra. U vezi izgradnje deponije, Leskovac je uložio značajna sredstva, a to je bila dužnost PWW-a. Nisu dali 15 novih vozila, već 3 starih. Nisu sanirali deponije. Kao da je neko rekao, nemojte to da radite, uplatite 8,5 miliona dinara. Sve ovo što sam rekao, promenjeno je protokolom koji ne proizvodi pravno dejstvo i oni to znaju. Kada su bankarske garancije u pitanju, one su potpuno eliminisane. PWW nikada nije dao bankarsku garanciju gradu. Takodje, uveli su i novi privredni subjekat PWW Deponija 2. Ugovorom nije bilo predvidjeno da gradjani plaćaju PWW-u, ali je neko i to uveo. Kada su se gradjani pobunili oko povećanja računa, grad je preuzeo obavezu da plaća to uvećanje, a ukoliko ne plati PWW može prinudno da naplati potraživanja. Leskovac je prethodnih godina uplatio na njihov račun 600 miliona dinara. A ja vas pitam, šta se dešava sa industrijskim i opasnim otpadom?“, obrazložio je Cakić.
Dodao je i da je gradonačelnik Goran Cvetanović, aneksom odlučio vraćanje na prvobitni ugovor iz 2006. godine i smatra da je to najpoštenije. Medjutim, nije mu jasno zašto je posle tog aneksa sve obustavljeno. Citirao je i reči gradonačelnika koji je svojevremeno izrazio sumnje u vezi poslovanja PWW-a i koji je bio spreman da podnese čak i krivične prijave.
Reagujući na prozivku, Cvetanović je istakao da je SDS upravo pokazao svoje pravo lice i da se tu ne radi o egu, već super egu. Takodje, prokomentarisao je i da Cakić smatra da su „svi loši, samo je on čist“, a potom je naglasio da je lokalna samouprava od bivše vlasti nasledila dug od 100 miliona dinara za deponiju.
„Anketni odbor je formiran zato što je Cakić rekao da otpad opasnih materija može da ugrozi gradjane. Što se tiče infektivnog otpada Doma Zdravlja i Opšte bolnice, on se ne može deponovati u Željkovcu i potrebno je da Zavod za javno zdravlje Beograd da saglanost. Po isteku 25 godina svi objekti i mašine PWW-a prelaze u vlasništvo grada. Prosečna cena računa je 276 dinara i jedna je od najnižih na teritoriji Srbije. Vi me uporno prozivate, valjda sam ja rak rana, ali još dugo ću biti ovde“, zaključio je Cvetanović.


„Kada je 2006. godine PWW počeo da radi, zaposlio je 230 komunalca, bez ikakvog podsticaja koji se danas daje. Trebalo je i da grad ustupi prostor preduzeću, medjutim PWW je sam zakupio prostorije. Kod mene u Predejanu, bila je na svakom koraku deponija, a sada toga nema. Vide se kvalitativne promene. Aneksi ugovora su donešeni na štetu grada, ali mi smo na to pristali“, objasnio je odbornik Dragan Savić, ističući pozitivne strane ovog preduzeća, a potom je konstatovao da obe strane, ni grad ni PWW, nisu ispunili ugovorene uslove.
Replicirajući na konstatacije Savića, Nebojša Cakić kaže da je „zapanjujuće da odbornici ne štite interes grada, već privatnih kompanija. On je odgovorio Cakiću da je JKP „Komunalac“ bio spreman da pruži prostorije PWW-u, ali da ovi nisu bili zadovoljni.
„Prvobitni ugovor je najbolji ugovor za grad, a svaki aneks iza toga nosi stotine milione dinara ili evra, a to je shvatila i sadašnja vlast“, naglašava Cakić u zaključku rasprave povodom izveštaja anketnog odbora koji Skupština grada nije usvojila.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare