O LIKVIDACIJI RADIO LESKOVCA I „LESKOVAČKOM GLASNIKU“

LESKOVAC

O predlogu Odluke o prestanku izdavanja medija „Radio Leskovac“ i pokretnaju postupka likvidacije nad ovim javnim preduzećem odbornici  Skupštine grada Leskovca su danas  vodili dužu diskusiju.

Gradonačelnik Goran Cvetanović podsetio je šta se sve dešavalo sa ovom medijskom kućom od 2007. godine, kada je privatizacija prvi put sprovedena. Zbog negativnog kapitala od 12 miliona dinara na kraju 2014, ovo preduzeće nije moglo da bude predmet prodaje, niti su mogle da se uposlenicima podele besplatne akcije. U 2015. godini Radio Leskovac je uspeo da vrati dugove i pozitivno je poslovao, obezbeđena je otpremnina za 19 usposlenika koji su dobrovoljno otišli, dok je ostalo 11 novinara i tehničara. Veliki pomak je učinjen kada je tokom leta u Istorijskom arhivu pronađena dokumentacija koja potvrđuje da je sa 42 posto izvršena dogradnja zgrade u odnosu na površinu koju su naslednici Vlajčića trebali da naslede. To će gradu omogućiti da zadrži objekat, a da potomke finansijski obešteti. Za kupovinu je bilo zainteresovano više kupaca, ali Agencija za privatizaciju nije dozvolila novu procenu kapitala, epilog je prošlogodišnjih dešavanja u Radio Leskovcu.

Jelena Spirić iz DS-a je gradonačelniku postavila nekoliko pitanja, vezano za likvidaciju ove medijske kuće. Kako je rekla, gradonačelnik je omogućio Radiju kupovinu opreme i pokretanje televizije, uz objašnjenje da će se Radio tako bolje prodati. Šta je sa tim obećanjem bilo, upitala je ona.

Ona je ukazala na to da gradonačelnik krši član 32. Zakona o javnom informisanju i, dok se jedan mediji likvidira, osniva drugi, što lokalna samouprava po zakonu ne sme da čini. Reč je o „Leskovačkom glasniku“ za koga je iz budžeta izdvojeno 600.000 dinara. Zbog kršenja Zakona o javnom informisanju Jelena Spirić je pozvala javnog tužioca da reaguje i pod hitno zabrani distribuciju ovog medija.

Vezano za Radio Leskovac, Spirić je postavila pitanje da li će radnici dobiti plate od oktobra, kada je po zakonu lokalna samouprava morala da prestane da ga finansira, do danas, kao i kako je moguće da radnici budu preraspoređeni u okviru lokalne samouprave, kako stoji u odluci, kada je u toku proces racionalizacije broja zaposlenih. Odobornica DS-a je upitala i kako se došlo do sume od 7 miliona dinara, koliko će biti potrebno za likvidaciju preduzeća, kao i kako će taj iznos biti nadomešćen u budžetu grada.

Mirjana Perišić je upozorila da je grad o ovome trebalo da razmišlja pre dve godine, kada je najavljeno donošenje Zakona o informisanju, kako bi se još tada našao zainteresovan kupac. Gasi se midiji koji postoji 45 godina, dok sa druge strane, u suprotnosti sa zakonom, grad osniva novo glasilo, „Leskovački glasnik“.  Po njenom mišljenju, „Leskovački glasnik“ nije bilten, kako se predstavlja,već je to „Službeni glasnik“, dok je „Leskovački glasnik“ „bilten SNS-a“. Ona je predložila da se novinari iz Radio Leskovca angažuju na izradi „Leskovačkog glasnika“, jer treba zbrinuti 11 ljudi koji će ostati bez posla.

Gradonačelnik Goran Cvetanović je rekao da je budžetom za 2016. godine izdvojeno 10 miliona dinara i da će obaveze prema radnicima biti izmirene. On je rekao da za televiziju grad nije dao ni jedan dinar. Inače, na osnovu sprovedene javne nabavke za štampanje „Leskovačkog glasnika“ na godišnjem nivou, za 12 brojeva, biće izdvojeno 600.000 dinara. Novinu je uradila ekipa za informisanje pri kabinetu gradonačelnika, a plaćeno je samo štampanje 1.500 primeraka, dodao je on.

Cvetanović je nabrojao primere gradova i opština u Srbiji gde su demokrate na vlasti, a gde se izdaju bileteni za interno informisanje. „Leskovački glasnik“ je pokrenut kako bi građani bili upoznati sa svim aktivnostima lokalne vlasti, sa time kako se troši novac iz gradske kase, a sve sa ciljem da bi se postigla transparentnost u radu, rekao je Cvetanović, i dodao da je bitno ostaviti pisani trag o radu lokalne vlasti.

Bratislav Ilić, koji je bio v. d. direktora Radio Leskovca, rekao je da će Radio Leskovac nastaviti sa emitovanjem programa i podsetio da je 34 medija u Srbiji koji nisu privatizovani u istoj situaciji. Proces likvidacije može da traje šest do osam meseci, u međuvremenu može da dođe i do promene nekih zakona, naglasio je Ilić, i dodao da 11 zaposlenih ne gubi posao.

Odbornici su usvojili odluke vezane za likvidaciju Radio Leskovca uz zaključak, a na predlog odbornice Mirjane Perišić, da se preuzmu sve potrebne mere i zaštiti fonoteka Radio Leskovca, koja je druga po veličini u Srbiji i broji preko 10.000 zvučnih zapisa

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare