NVO Rosa: Obećanja koja daju povodom Svetskog dana Roma da sprovedu u delo

LESKOVAC

U prepunoj velikoj sali Centra za stručno usavršavanje u obrazovanju u Leskovcu povodom 8.aprila Svetskog dana Roma , danas je Nevladina organizacija”ROSA”organizovala  tribinu ne temu “Inkluzije Roma u Republici Srbiji i gradu Leskovcu”.

Na tribini je rečeno da je Vlada Republike Srbije prošle godine usvojila Strategiju za socijalno uključivanje Roma i Romkinja kojom bi se do 2025.godine znatno poboljšao položaj Roma u Republici Srbiji, kao i to, da je grad Leskovac takođe prošle godine usvojio Lokalne akcione planove za Rome.

“Država odnosno lokalne samouprave moraju da učine dodatne napore kako bi se poboljšao položaj Roma u našoj zemlji kao i na lokalu. Strategiju popraćenu nacionalnim akcionim planovima i loklane akcione planove morao bi neko da prati, da li se realizuju, da li se izdvajaju budžetska sredstva za imlementaciju istih i izvesti nadležne međunarodne institucije koje su i insistirale na usvajanje Strategije i Akcionih planova kako bi se omogućilo otvaranje Poglavlja 23 za pristupanje Srbije Evropskoj Uniji, rekao je na današnjoj tribini Zoran Saitović predsednik NVO ROSA, koji je i zaključio da je “Romima dosta praznih obećanja i tapšanje po ramenu”.

“Setite nas se  svaki dan a ne samo za Dan Roma”, rekao je on.

Na tribini je predstavljen  radom Organizacije “ROSA”, projektimkoje ova organizacija realizuje, a saradnik Organizacije “ROSA” diplomirani pravnik Predrag Momčilović je prisutne upoznao  sa njihovim zakonskim pravima iz oblasti socijalne i zdravstvene i zaštite.

Na kraju tribine prikazana su i dva dokumentarna filma koje je ova NVO snimila u toku realizacije projekta “Preventivno delovanje u cilju sprečavanja ranih i prisilni brakova kod Roma u Jablaničkom Okrugu”, podržan od strane Vlade Švajcarske i Vlade Srbije preko Programa Evropski PROGRES.

(Fotografija i tekst ROMinfomedija)

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare