NVO: Referendum nije o EU

BEOGRAD

Grupa nevladinih organizacija koje se bave evropskim integracijama saopštila je danas da su izjave predstavnika vlasti da bi neuspeh referenduma značio i zaustavljanje evropskog puta Srbije netačne i da je veoma opasno obmanjivati javnost, koja ionako nije dovoljno informisana u čemu se sastoje izmene Ustava o kojim se izjašnjava na referendumu.

Iako je nesumnjivo tačno da napredak u pregovaračkom poglavlju 23 zahteva promenu Ustava Srbije u oblasti pravosuđa, to je prvo među nekoliko veoma važnih izmena zakonodavnog okvira i obrazaca ponašanja koje se očekuje kako bi se u budućnosti postigla nezavisnost pravosuđa, navodi se u saopštenju.

Napominje se da se izmenama samo delimično postiže taj cilj i da se od Srbije očekuje da izmeni svoje zakonodavstvo kako bi u potpunosti oslobodila pravosuđe političkog uticaja, što predstavlja i proklamovani cilj iniciranih ustavnih promena.

Glas DA ili NE na referendumu o ustavnim promenama u svakom slučaju nije glas ‘za’ ili ‘protiv’ evropskih integracija Srbije, navodi se u saopštenju i napominje da će Srbija do momenta ulaska u EU morati da promeni Ustav još jednom, budući da ove izmene nisu jedina neusaglašenost Ustava sa obavezama koje će Srbije članstvom u EU morati da preuzme, stoji u saopštenju.

Posebno se naglašava da su netačne izjave zvaničnika u kojima se navodi da bi neuspehom referenduma bila onemogućena promena Ustava u naredne četiri godine i da bi to značilo gubitak četiri godine u procesu evropskih integracija.

Poruke vladajućih političara odaju utisak traženja izgovora i krivaca za ranije, kao i buduće neuspehe i kašnjenja u procesu pregovora o članstvu Srbije u EU, a koji su pre svega rezultat odsustva političke volje vladajuće većine za neophodnim reformama, ocenjuju NVO.

Ističu da se napredak u evropskim integracijama i posvećenost cilju članstva u EU ne mere se isključivo uspešnošću ustavnih promena, već celokupnim pristupom Republike Srbije ispunjavanju svih obaveza na putu ka EU.

Ništa, pa ni postojeći Ustav, ne sprečava vlasti u Srbiji da posvećeno rade na poboljšanjima u ovim oblastima paralelno sa procesom promene Ustava, čak i u slučaju da građani ne poklone poverenje predloženim amandmanima, ali smo nekoliko godina svedoci da je napredak u njima slab, spor i pretežno formalne prirode, a da u određenim oblastima dolazi i do nazadovanja, ukazuje se u saopštenju.

Opšta neinformisanost građana, kako o samim izmenama, tako i generalno o uslovima za napredak u okviru Poglavlja 23, posledica su ubrzanog usvajanja predloženih amandmana, nakon četiri godine kašnjenja i svega par meseci pred izbore, dodaje se u saopštenju koje potpisuju Fondacija BFPE za odgovorno društvo, Centar savremene politike, Centar za evropske politike, Centar za međunarodne i bezbednosne poslove i Evropski pokret u Srbiji.

Izvor: FoNet

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare