NVO Porečje pokreće akciju adekvatnog odlaganja ambalaže sredstava koja se koristi za zaštitu bilja

LESKOVAC

Nevladina organizacija ,,Porečje“ iz Vučja, uz podršku Ministarstva zaštite životne sredine kreće sa realizacijom projekta  ,,Za polja čista – Da nam Srbija blista” ,

Cilj ovog projekta je podizanje nivoa znanja poljoprivrednika o pravilnom rukovanju nepovratnom ambalažom u kojoj se pakuju razna  sredstva za zaštitu bilja a koja se koriste u poljoprivredi.

Projekat će biti realizovan u četiri mesne zajednice , Brestovcu, Pećenjevcu, Gdelicu I Predejanu.

Očekujemo da nakon ovog projekta većina poljoprivrednika postupa u skladu sa preporukama koja će dobiti na treninzima, Na ovaj način smanjiće se količina opasnog ambalažnog otpada koji nastaje u poljoprivredi, kažu u ovoj organizaciji.

” Znamo da ambalaža u kojoj će se pakuju sredstva  za zašutnju bježe nije povremena ambalaža. Ispražnjena, a dobro neispravna ambalaža je opasan otpad. Upravo zbog toga ova ambalaža može da ugrozivati zdravlje ljudi  i životija, kao i životno okruženje”, upozoravaju iz NVO Porečje i dodaju da ova vrsta opasnog otpada , koji se ne zbrinjava na adekvatni način, može da završi na njivama, u rekama, jezerimima, na divljim deponijama i sl.” Takvom otpadu treba preko 100 godina da se raspadne. Sa obzirom na to da se svake godine generišu nove količine ove vrste otpada, njegov negativni učinci na životno okruženje sve veći.

Nezbrinuti  ambalažni otpad od sredstava za zaštetu bija zagadjuje zemljište, podzemne vode, reke, potoke, kanale i sl. Na taj način štetne materije  dospevaju u bunare I podzemne vode, njive biljke, životinje I čoveka, upozoravaju.

Nudeći trajno I održivo rešenje na očuvanju životne sredine  NVO Porečje poziva sve poljoprivrednike da uzmu učešće na ovom projektu.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare