NVO „Porečje” iz Vučja sprovodi projekat “Ekonomsko osnaživanje Roma i Romkinja”

LESKOVAC

Nevladina organizacija „Porečje“ iz Vučja, uz finansijsku podršku Evropske unije i Vlade Švajcarske, preko programa Evropski PROGRES, pokreće projekat „Ekonomsko osnaživanje Roma i Romkinja kroz legalizaciju delatnosti sakupljača sekundarnih sirovina”.

 

Koordinator projekta Zoran Živković kaže da će njegova realizacija  trajati osam meseci I da će  biće uključeni Romi i Romkinje starosti od 18 do 65 godina koji se bave sakupljanjem sekundarnih sirovina.

„Cilj je da se oni ekonomski osnaže, da se poveća nivo njihove zaposlenosti, kao i da se legalizuje rad individualnih sakupljača sekundarnih sirovina. Nacionalnom Strategijom za socijalno uključivanje Roma i Romkinja u Republici Srbiji za period od 2016. do 2025. godine je predviđeno nekoliko programa za samozapošljavanje ove nacionalne manjine. Po prvi put jedan od ciljeva pomenute Strategije jeste i legalizovanje rada individualnih sakupljača sekundarnih sirovina odnosno izrada lokalnih planova upravljanja otpadom sa uključivanjem sakupljača u legalne tokove. Kroz ovaj projekat pokušaćemo da rešimo bar neke od problema sa kojima se susreću sakupljači, pripadnici romske manjinske zajednice u našem gradu. Ovim projektom biće obuhvaćeno 20 korisnika.“

Živković je zahvalio Domu kulture Roma na pomoći koju im pružaju tokom inplementacije ovog, ali i ranijih projekata.

Doprinos ovom projektu daće firma Ekotron iz Leskovca.

Po rečima Sanje Zdravković, firma se bave otkupom sekindarnih sirovina, tako da sarađuje sa nekim od Roma koji se bave sakupljanjem sekundarnih sirovina. Mi ćemo im omogućiti da dobiju kancelariju sa osnovnim stvarima kao što su kompjuter, stolovi, stolice, da bi njihovo udruženje sakupljača sekundarnih sirovina moglo da krene sa radom. Pomenula bih i jako važnu stvar, a to je očuvanje životne sredine koje će biti na većem nivou kad sve ovo zaživi.“

Podrška stiže i od lokalne samouprave. Pomoćnica gradonačelnika, Marija Jovanović kaže da je projekat osnaživanja Roma i Romkinja veoma značajan za lokalnu zajednicu, zbog postojanja velikog broja Roma koji se bave sakupljanjem sekundarnih sirovina.

 

Sakupljači sekundarnih sirovina najčešće su pripadnici ranjivih grupa, nezaposleni, koji rade 12 sati dnevno, bez praznika, a svaka četvrta osoba je mlađa od 18 godina.

U Srbiji je više od 50.000 ljudi koji žive od prikupljanja materijala za recikliranje, a prema dostupnim podacima, oni prikupljaju u proseku 75% recikliranih materijala.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare