NURDOR” predao ključeve” Hematoonkološkog odeljenja Kliničkom centru Niš

NIŠ

Danas je u Nišu svečano otvoreno Hematoonkološko odeljenje Dečije klinike,  izgrađeno na inicijativu Nacionalnog udruženja roditelja dece obolele od raka (NURDOR) .

 Inicijativa je pokrenuta pre četiri godine. Kamen temeljac postavljen je pre dve godine a u međuvremenu organizovano preko 400 akcija koje su rezultovale današnjim slavljem, povodom završetka I predaje na korišćenje Kliničkom centru Niš.

 Objekat je koštao sto miliona dinara, a NURDOR je prikupio 70 miliona kroz humanitarne akcije zahvaljujući mnogobrojnim donatorima, SMS porukama, radu preko hiljadu volontera. Građani su poslali preko 240 000 poruka I sredstvima iz te akcije prikupili veliki deo sredstava. Država je uložila blizu 30 miliona dinara.

“Danas NURDOR piše istoriju. Ovo je prvi put u zemlji Srbiji , i u zemljama u okruženju, da je jedno udruženje sagradilo bolnicu. To smo uspeli zahvaljujući građanima Srbije, donatorima, prijateljima  kazala je predsdnica Upravnog odbora NURDORA Joland Korora.

Građena je iz temelja, ima 750 metara kvadratnih na dva sprata, šest jednokrevetnih soba , dve trokrevetne sobe, I tri kreveta u dnevnoj bolnici. To je 15 bolničkih postelja. Osim 15 postelja , kako je kazala Joland postoji još 15 fotelja na razvlačenje za roditelje, znači 30 mesta za spavanje. Svaka soba ima kupatilo i oprema je potpuno nova.

Ona je kazala da je prošlo  četiri godine mukotrpnog rada, “ nespavanja, suza sreće I radosti, jedna avantura svih nas iz NURDORA. Krenulo se sa “ nula para na računu, ali sa ogromnom željomda istrajemo, I uspei smo u tome

Bolnica je izgrađena po evropskim standarima, najbolja I najkvalitetnija u Srbiji, tako da Niš ulazi u istoriju zajedno sa NURDOROM

Joland Korora je podsetila da su ideju za ovu akciju dobili  od italijanskog udruženja Ageiop Ricersa iz Bolonje koje ih je u svemu podržalo u prethodne četiri godine.

Frančeska Testoni iz ovog udruženja  kazala je prilikom otvaranja da je sada potrebno povećati broj lekara I medicinskog osoblja

“ Imamo jedno prelepo odeljenje. Ali to nije dovoljno. Sada je potrebno povećati broj lekara I medicinskog osoblja kako bi to sve odgovorilo na potrebne standarde lečenja u ovoj strukturi. Molimo I direktora I ministarstvo da uloži dodatni napor , jer ukoliko mi imamo samo ovu prelepu strukturu a nemamo dovoljan broj lekara I medicijskog osoblja, standardi nisu na adekvatan način postignuti.” Ona je dodala da mora da postoji proporcija između boroja lekara I broja pacijenata I da lekari mora da imaju vremena za svoje pacijente , kako bi lečenje bilo uspešno.

Jolan Korora Zahvalila se Ministarstvu zdravlja koje je “ našla načina  da iznos PDV-a  nismo morali da platimo I pomogli nam u jednom delu opreme”

“ Mi iz Kliničkog centra u Nišu I Ministarstvo zdravlja pomogli smo koliko smo mogli. Neka ovo odeljenje hematoonkologije bude pokretač svih dobrih ljudi da krenu I da naprave nešto kao što je NURDOR inicirao, I da u tome istraju do kraja”, rekao je direktor Kliničkog centra u Nišu Zoran Radovanovi. On je dodao da  je Ovo je još jedan pomak za Niš i ovaj deo Srbije, jer ćemo nakon otvaranja dečijeg Urgentnog centra imati sve na jednom mestu, kada govorimo o pružanju zdravstvenih usluga najmlađim pacijentima

Ispred Mnistarstva zdravlja, koje je kao partner učestvovalo u projektu izgradnje hemato-onkološkog odeljenja, svečanom otvaranju prisustvovao je državni sekretar, Berislav Vekić. On se prisetio se dana kada je pre dve godine na ovom mestu postavljen kamen temeljac za “ ovu modernu, lepu, velelepnu zgradu koja će pružiti ne samo jedno kvalitetno lečenje našoj deci nego imnogo ljubavi na putu do izlečenja”.  Na odeljenju gde se leče deca obolela od malignih polesti godišnje se hospitalizuje oko 3000 mališana iz južne I jugoistočne Srbije.

On j e pohvalio angažovanje svih i dodao da će se država i dalje truditi da pomaže na svaki mogući način. “Mi smo dali sve od sebe i pomogli koliko je bilo u našoj moći da ovo odeljenje bude na vreme završeno i otvoreno, što u novcu, što u neophodnoj opremi, tako da mogu da kažem da ćemo se kao država i nadalje truditi da pomognemo na svaki mogući način, ne samo ovde u Nišu već i svuda u Srbiji, gde je pomoć potrebna”, naglasio je sekretar Vekić.

“ Stvorili smo uslove gde će naši pacijenti lakše podnositi težinu svoje bolesti. Naš san je da što manje dece oboleva I da se rodi što više zdrave dece” kazala je prof. dr Gordana Kostić načelnica Hematoonkološkog odeljenja.

Emilija Golubović direktorka Dečje klinije u nišu zahvalila se NURDORUjer, kako je kazala:

“ Ovu veliku ideju izgradnje Hematoonkološkog centra su proširili Srbijom , uspeli su da nađu brojne donatore  I ja im se u ime lekara I kolektiva zahvaljujem , kao I građanima Srbije na pomoći.Dobili smo 750 metara kvalitetnog prostora, prostora po meri deteta. Dodala bih da to nije samo prostor po meri deteta, već I po meri roditeja, I ono što nije manje važno, po meri osoblja koje radi, lekara I medicinskih sestara”, rekla je Emilija Golubović direktorka Dečje klinike.

Nakon simboličnog presecanja vrpce svi prisutni su imali priliku da se prošetaju kroz prostorije gde će se deca lečiti a roditelji boraviti uz svoju decu. Osim igre u ovim prostorijama moći će I da se uči.

Petogodišnjii Uroš koji se leči na ovom odeljenju I koji je sa starijima presekao vrpcu danas se upoznao I sa mnoštvom igračaka koje  njega I njegove drugove “ čekaju” da uz njih budu deca kojima je pružen kvalitet više – igra , uz obavezno lečenje u ovoj ustanovi. Kaže da mu se sve sviđa ali jabviše veliki kamion koji je u odeljenju za igru.

Danas su donatorima uručene zahvalnice za podršku. Zahvlalnicu je uzmedije koji su podržali akcije NURDORA dobila I redakcija JUGpressa za medijsku podršku. Ali, kako su rekli u NURDORU, najveća zahvalnica je svako dete koje izađe iz ove bolnice živo I zdravo.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare