NUNS: Tabloidno lešinarenje osoba preminulih od suicida mora da prestane

BEOGRAD

Nezavisno udruženje novinara Srbije najoštrije osuđuje lešinarsko izveštavanje tabloida o osobi koja je preminula od suicida i konstatuje da su mnogi mediji prekršili Kodeks novinara Srbije.

Prekršene su odredbe o poštovanju privatnosti, gde je novinar dužan da poštuje privatnost, dostojanstvo i integritet ljudi o kojima piše, te je prilikom izveštavanja o nesrećama nedozvoljeno objavljivanje imena i fotografija žrtava. Novinari i urednici naročito treba da izbegavaju spekulacije i prenošenje nedovoljno proverljivih stavova u izveštavanju o nesrećama i tragedijama. U izveštavanju o događajima koji uključuju lični bol i šok, novinar je dužan da svoja pitanja prilagodi tako da odražavaju duh saosećanja i diskrecije.

Takođe, prekršena je odgovornost novinara, kao i novinarska pažnja, gde je novinar obavezan da pristupa poslu sa dužnom profesionalnom pažnjom.

NUNS je već pozivao medije da ne čine ovakve stvari i da ih ne pretvaraju  u senzacionalistički dernek, i da poštuju privatnost preminule osobe i njene porodice.

U ovom konkretnom slučaju, kao i svakom drugom slične prirode, koliko god interesovao širu javnost, mora se pristupiti sa dužnom pažnjom i s tim u vezi moraju se čuvati informacije o ličnosti oštećenih i detalji slučaja.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare