NUNS: Procesuirati osobu koja je uputila pretnje novinarki Snežani Čongradin

BEOGRAD

Nezavisno udruženje novinara Srbije najoštrije osuđuje uznemiravajuće, uvredljive i preteće poruke upućene novinarki dnevnog lista Danas Snežani Čongradin, koje prelaze sve granice normalnosti, ali i signaliziraju da su novinarke i novinari postali otvorena meta u uveliko zatrovanoj atmosferi u društvu.

Snežana Čongradin je dobila takve poruke putem društvene mreže Fejsbuk nakon izjave koju je dala agenciji FoNet. Pretnje koje sadrže direktne poruke, ali i niz audio i video snimaka, njoj je poslao M. Č., tim menadžer jedne od mlađih selekcija Fudbalskog saveza Srbije, odnosno njihov zaposleni. Fudbalski savez Srbije se ogradio od svog zaposlenog, ali takođe istakao u svom saopštenju da se „ne bavi političkim pitanjima.“

Ovakve uznemiravajuće poruke i pretnje upućene novinarki lista Danas ne mogu biti deo nikakvog „političkog pitanja“, već samo još jedan delić kontinuiranog poziva na linč i otvorene mržnje prema novinarima koji kritički razmišljaju i pišu.

NUNS je o ovom incidentu obavestio Tužilaštvo za visokotehnološki kriminal, podnevši krivičnu prijavu za ugrožavanje sigurnosti ili drugo krivično delo koje se goni po službenoj dužnosti.

Od predstavnika vlasti tražimo da nedvosmisleno osude ovakve pretnje, a od nadležnih institucija očekujemo da što pre procesuiraju osobu koja stoji iza njih.

NUNS će ovaj slučaj uneti u Bazu napada i pritisaka na novinare i izvestiti o njemu međunarodne organizacije.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare