Nagrade “Svetislav Milić” za humanost

NIŠ

Komisija za dodelu Nagrada „Svetislav Milić – mladima od srca“ donela je jednoglasnu odluku da nagradu u oblasti humanitarnog rada i mirne borbe za ljudska prava za 2020. /2021. godinu dodeli Radovanu Novakoviću iz Užica i Dejani Bačko – devojci sa krilima iz Novog Sada.  Nagrada im se dodeljuje „za izvanredne rezultate u oblasti humanitarnog rada i mirne borbe za ljudska prava“, saopštila je  Marija Rašić, članica komisije za dodelu pomenutih priznanja.

                        Radovan Novaković, rođen je 1992. godine u Užicu, gde je završio osnovnu školu i Užičku gimnaziju. Diplomirao je 2016. na Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu, sa prosečnom ocenom 9,37, gde je godinu dana kasnije, završio i  master studije na krivično-pravnom modulu  sa prosečnom ocenom 10,00.

Tokom studiranja je osnovao udruženje mladih  „Unija studenata Užica“ sa idejom da okupi užičke studente bez obzira na mesto u kome studiraju. Sa mesta predsednika Unije studenata Užica rukovodio je sa više desetina projekata, aktivnosti, volonterskih i humanitarnih događaja, brojnih akcija davanja krvi, pomoći za ugrožene, od kojih su najpoznatije sada već višegodišnje tradicionalne manifestacije i akcije u organizaciji Unije:  Užice za Kosmet na kojoj su u dva navrata skupili u brojnim akcijama i donirali preko dva miliona dinara ugroženima na Kosovu i Metohiji , Ljubini dani, Literarni konkurs za srednjoškolce, Dodela novogodišnjih paketića dece u enklavama na Kosovu i Metohiji. Danas je na mestu predsednika nadzornog odbora Unije studenata Užica koja okuplja preko par hiljada studenata. Organizovao je i brojne tribine za mlade, među kojima se posebnu ističu tribina francuskog humanitarca Arno Gujona i tribina  dr Danice Grujičić. Njegovim radom stekao je status autoriteta među mladima.

Jedan je od inicijatora i osnivača Fondacije Zajedno za mlade dr Danica Grujičić, koja već nekoliko godina pomaže razvoj mladih i talentovanih pojedinaca i timova u oblasti obrazovanja, nauke, umetnosti, muzike, kulture i sporta. Fondacije je do sada organizovala preko 20 projekata širom Srbije, ukupne vrednosti od preko 6 miliona dinara. Kao član UO Fondacije vrši funkciju Regionalnog direktora za Centralnu i Zapadnu Srbiju. Danas je jedan od najbližih saradnika uvažene prof. dr Danice Grujičić.

Dobitnik više stipendija, među kojima posebno treba istaći stipendiju fondacije „Alpbach“ za boravak u Austriji.                      

                     Dejana Bačko ili devojka sa krilima. Dejana je postala svetska prvakinja u parataekvondu 2019. godine, bila je vicešampionka Svetskog prvenstva u Londonu i višestruka je viceprvakinja evropskih takmičenja u parataekvondu. Studentkinja je završne godine Akademije klasičnog slikarstva na Univerzitetu „Educons“, članica je Udruženja WDMFK, čiji su članovi slikari koji slikaju ustima i nogama, a do sada je imala 15 samostalnih izložbi. Dejana Bačko je do sada naslikala preko 1500 radova, imala 15 samostalnih izložbi i vodila dve likovne kolonije. Ima saradnju sa Udruženjem „Spirit of America“ sa kojima organizuje likovne kolonije. Aktivno se bori za ljudska prava.

                  „Nagrada „Svetislav Milić“ dobitnicima će biti uručena 15. novembra na svečanosti u Nišu. Komisija za dodelu Nagrada „Svetislav Milić“ ovim šalje važnu poruku , a to je da se humanitarni rad u Srbiji poštuje, ceni i uvažava.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare