NUNS: Neprimerene izjave najviših zvaničnika ugrožavaju bezbednost novinara

BEOGRAD

Nezavisno udruženje novinara Srbije upozorava da su poslednje neprimerene izjave najviših državnih funkcionera pokrenule lavinu napada i pritisaka na novinare i redakcije i ozbiljno ugrozile njihovu bezbednost.

Umesto da javnost sazna zašto se sin predsednika države nalazi u društvu ljudi  gonjenih zbog teških krivičnih dela, javni funkcioneri i mediji pod njihovom kontrolom krenuli su u odmazdu i pokrenuli novu kampanju progona nezavisnih novinara, optužujući ih da ugrožavaju njegovu bezbednost.

Na udaru je redakcija KRIK-a, pre svega hrabra koleginica Bojana Pavlović, kao i list Danas, Televizija N1 i drugi mediji koji profesionalno i skladu sa Kodeksom novinara rade u interesu javnosti.

Poslednjih dana izniklo je nekoliko profila na društvenim mrežama koji služe za  bezobzirne udare na novinare i medije koji informišu u javnom interesu.   Poruke koje se sa ovih profila upućuju podržavaju već iznešene stavove javnih zvaničnika i šire se po internetu po već uhodanoj praksi  te razrađuju u provladinim tabloidima. Na ovaj način se već ugroženi novinari izlažu još većim pritiscima i opasnostima samo zbog toga što rade svoj posao.

S obzirom na to da ovakve akcije sadrže različite elemente organizovanih napada i pritisaka, NUNS zahteva od Tužilaštva, policije i Zaštitnika građana da u skladu sa svojim nadležnostima istraže ovu organizovanu kampanju i pronađe nalogodavce i izvršioce sistematskog vređanja, ponižavanja i targetiranja novinara.

Ovom prilikom podsećamo najviše zvaničnike i na jednu od smernica Preporuka Komiteta ministara zemljama članicama o zaštiti novinarstva i bezbednosti novinara i ostalih medijskih aktera Saveta Evrope čiji je Republika Srbija članica:

15. Državni službenici i javne ličnosti ne treba da podrivaju ili napadaju integritet novinara i ostalih medijskih aktera, na primer, na osnovu njihovog rodnog ili etničkog identiteta ili optužujući ih za širenje propagande, i na taj način ugrožavaju njihovu bezbednost. Takođe ne treba da traže, prisiljavaju ili pritiskaju nasiljem, pretnjama, finansijskim kaznama ili podsticajima ili drugim merama, novinare i druge medijske aktere da učestvovanjem u širenju propagande ili dezinformacija odstupe od prihvaćenih novinarskih standarda i profesionalne etike. Državni službenici i javne ličnosti bi trebalo da javno i nedvosmisleno osude sve slučajeve pretnji i nasilja nad novinarima i ostalim medijskim akterima, bez obzira na izvor tih pretnji i akte nasilja.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare